Пољопривредна задруга “Повртарство” из Бијељине шири производњу: Вакуумираним поврћем освајају тржиште

Данијела Бајић
Пољопривредна задруга “Повртарство” из Бијељине шири производњу: Вакуумираним поврћем освајају тржиште

БИЈЕЉИНА - Вакуумирани кисели купус из радиности бијељинске Пољопривредне задруга “Повртарство” ускоро би се требало да се нађе на рафовима маркета, а у плану је да на овај начин почну паковати и друго поврће у чему виде шансу за освајање домаћег, али и страног тржишта.

Директор ове задруге Мићо Живић истакао је за “Глас Српске” да су добри изгледи да кисели купус почну извозити у Њемачку, а циљ је да на страним трпезама заврши и друго поврће. Вакуумирани кисели купус нови је производ ове Задруге, чија је главна дјелатност до сада била производња и продаја свјежег поврћа ланцима супермаркета, док су око 25 одсто производа извозили у Хрватску, Словенију, Аустрију, Њемачку и Чешку.

- Тренутно смо фокусирани на кисели купус, али паралелно покушавамо вакуумирати и свјежи лук, мркву, цвеклу и друго поврће, те га нудити тржишту. С обзиром на то да је пандемија вируса корона свуда око нас, вјерујемо да ће људима бити драже да купују вакуумирано поврће које нису дирали сви остали који долазе у супермаркете - рекао је Живић.

Он вјерује да ту имају нову тржишну шансу па сада тестирају како поврће реагује на вакуум паковање, које може да и до пет пута дуже стоји, а да при томе не изгуби квалитет.

Према његовим ријечима, недавно су га звали и купци из Шведске и Њемачке који су заинтересовани за вакуумирано воће и поврће, те сада истражују који су њихови критеријуми.

Захваљујући “Фарма два” пројекту, који спроводе УСАИД и Шведска, Живић је истакао да су ове године успјели да купе 300 нових буради за кисељење, машину за вакуумско паковање, те вагу и штампач бар-кодова.

-  Нова бурад и машина за вакуумско паковање омогућиће нам да само ове сезоне произведемо и упакујемо 200 тона листова киселог купуса, као и цијеле главице, на домаћем тржишту, што је четвороструко више него раније - казао је Живић и нагласио да им је ово дало вјетар у леђа да наставе и са производњом свјежег купуса.

За њихове фармере то значи да сада овој задрузи могу, како је истакао Живић, продати готово двоструко већу количину купуса и зарадити више новца.

- Нова машина и бурад, пољопривредницима Задруге шаље позитивну поруку, односно могу видјети неке нове помаке, могу продати више свог производа и осјећају се као дио нечег новог и бољег - казао је Живић.

Иако је ова година једна од најтежих, Мићо Живић каже да је било и добрих помака.

- Док смо у прошлој години извезли 25 одсто наших производа, у овој извоз је ишао и до 40 одсто - рекао је Живић.

Чланови

Задруга “Повртарство” основана је 2013. године, а до прошле године се у њен рад укључило 120 пољопривредника из десет села у Семберији.

Годишње Задруга од својих чланова откупи око 2.000 тона поврћа, од чега је 200 тона купуса. Они су и раније киселили до 50 тона купуса, али су га продавали на велико као полупроизвод индустријским прерађивачима, а преосталих 150 тона су продавали као свјеже поврће.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана