Пољопривреда отпорна на кризу

Милијана Латиновић
Пољопривреда отпорна на кризу

БАЊАЛУКА - Бруто домаћи производ (БДП) Републике Српске у четвртом тромјесечју лани забиљежио је пад од 2,4 одсто у односу на исти период годину раније, али су упркос пандемији поједини сектори остварили позитиван резултат.

Према подацима Републичког завода за статистику, раст БДП-а у четвртом тромјесечју прошле године забиљежен је у сектору пољопривреде, шумарства и риболова и то за 5,4 одсто, док је у сектору информација и комуникација БДП порастао за 2,4 одсто.

Са друге стране, највећи пад БДП-а у четвртом тромјесечју прошле године, од чак 6,5 одсто забиљежен је у сектору осталих услужних дјелатности, док је минус од 6,4 одсто забиљежен у прерађивачкој индустрији.

Пад БДП-а од 4,6 одсто забиљежен у секторима вађење руда и камена, производња и снабдијевање електричном енергијом, гасом и паром и климатизација, те снабдијевање водом, канализација, управљање отпадом и дјелатности санације животне средине.

Потпредсједник Привредне коморе РС Михајло Видић рекао је за “Глас Српске” да је пад очекиван с обзиром на ситуацију изазвану пандемијом вируса корона.

- Привреда цијелог свијета је погођена и било је за очекивати да ће доћи до пада свих показатеља, а исто тако, како се ситуација буде смиривала и привреда ће се опорављати. Најтежа ситуација је свакако у области превоза путника и угоститељства, а захваљујући помоћи Владе РС успјели смо сачувати добар дио радних мјеста и охрабрује постепени опоравак и раст извоза домаћих производа - рекао је Видић, подсјетивши да је покривеност увоза извозом прилично висока.

Све то, додао је, показује да наши извозници имају стабилне партнере у иностранству са којима су наставили сарадњу и у пандемији.

Видић је казао да се од грађана очекује дисциплина, поштовање епидемиолошких мјера како би пандемија што прије била заустављена, а томе ће, према његовим ријечима, допринијети и вакцинација.

Економиста Зоран Павловић истиче да је пандемија посебно нанијела штету самосталним предузетницима и угоститељима, који се и сада суочавају са потешкоћама у пословању.

- Потребна нам је ефикаснија политика којом ћемо помоћи тим дјелатностима да преживе. У наредном периоду само можемо очекивати наставак тог лошег тренда и смањења БДП-а - рекао је Павловић.

*Кретање БДП-а у прошлој години у односу на 2019. годину

- 1,5 % - прво тромјесечје

- 6,8% - друго тромјесечје

- 3,4 % - треће тромјесечје

- 2,4 % - четврто тромјесечје

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана