Пољопривреда чини трећину дефицита

Тања Шикањић
Пољопривреда чини трећину дефицита

БAЊAЛУКA - У структури трговинског дефицита БиХ у 2010. години на првом мјесту налазе се пољопривредни производи са учешћем од 29,9 процената, подаци су анализе Спољнотрговинске коморе БиХ.

- БиХ је прошле године увезла пољопривредних производа у вриједности 2,5 милијарди КМ, а вриједност извоза ових производа је за исти период износила 553 милиона КМ - наводи се у анализи Спољнотрговинске размјене за 2010. годину коју је урадила СТК БиХ.

С обзиром на то, трговински дефицит пољопривредних производа у БиХ је износио 1,94 милијарди КМ.

Иако се у привлачењу страних инвеститора у БиХ најчешће наводе пољопривредни потенцијали, учешће ових производа је највеће у трговинском дефициту земље.

Стручни сарадник за макроекономски систем у СТК БиХ Игор Гавран је истакао да је огромна разлика у обиму увоза и извоза пољопривредних производа посљедица недостатка адекватне стимулације домаћим пољопривредницима, који због тога нису у могућности да повећају домаћу производњу.

- Подстицаји који се додјељују домаћим пољопривредницима су симболични и неупоредиво мањи од оних које примају пољопривредни произвођачи у региону, а о европским земљама да не говоримо - истакао је Гавран.

Он је додао да је, с обзиром на тако ниске подстицаје, обим производње изнад очекиваног.

- Стратешког и системског приступа, као дијела јединствене потицајне економске политике у БиХ уопште нема, а неповољна слика, не само спољнотрговинске размјене, јасна је потврда и посљедица тога - истакао је Гавран.

Он је додао да је, иако БиХ има огромне потенцијале када је ријеч о производњи хране, трговински дефицит и даље изузетно висок у БиХ.

 - Огроман дио тог дефицита је потпуно неоправдан и нема никаквог економског утемељења, а разлози за то су неискоришћеност пољопривредног потенцијала који имамо. Имамо огроман дио обрадивог земљишта који се уопште не обрађује, пољопривредника који производе у тешким условима и не примају подстицаје - истакао је Гавран.

У структури трговинског дефицита БиХ на другом мјесту се налазе минерална горива, уља и воскови, са учешћем од 23 одсто.

Инфраструктура

Гавран је истакао да се велики дио пољопривредних производа из БиХ још не може пласирати на тржиште Европске уније, не зато што они нису довољно квалитетни него зато што БиХ није успоставила систем инфраструктуре квалитета који захтијевају земље ЕУ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана