Политика спутава привредни раст

Маријана Миљић
Политика спутава привредни раст

Бањалука - Свјетска банка не даје велике наде за убрзање раста бруто домаћег производа (БДП) БиХ, јер је економија лани подбацила у односу на прогнозе, а стручњаци очекују да би се ситуација благо могла поправити у наредне три године.

Економисти Свјетске банке јуче су представили редовни извјештај о економским кретањима у земљама западног Балкана под називом "Бржи раст, више радних мјеста".

У дијелу овог документа, који се односи на БиХ, наведено је да је БДП лани достигао раст од 2,8 одсто, што је за 0,4 процента мање од процјене. С друге стране, према пројекцијама економиста Свјетске банке реалан раст БДП-а БиХ у овој години износиће 3,2 одсто, идућој 3,7, а 2019. четири одсто.

Економиста Свјетске банке у БиХ Сандра Хливњак је приликом презентовања извјештаја навела да је потрошња у БиХ главни покретач раста, а да је незапосленост и даље велика.

- Ниво страних инвестиција у БиХ и даље је недовољан да значајније допринесе повећању економског раста БиХ. Пројекције за БиХ говоре да ће повећање потрошње, нарочито капиталне, поново довести њен фискални биланс у дефицит, који је лани био испод један одсто БДП-а. Иако дефицит и даље остаје умјерен, у БиХ је велико пореско оптерећење, а јавна потрошња је неефикасна - истакла је Хливњакова.

Свјетска банка упозорава да за будући економски раст БиХ постоје значајни ризици, како домаћи тако и спољашњи.

Главни домаћи ризик је политички амбијент оптерећен тензијама, које коче реформске процесе у земљи, посебно у секторима пензија, енергије, транспорта те шаљу негативну слику из БиХ према потенцијалним страним инвеститорима.

- Спољни ризици подразумијевају структурално слаб раст у ЕУ, постбрегзитовску неизвјесност, политичке тензије у Турској и економску кризу у Грчкој, општу неизвјесност и ризик већег протекционизма, као и ризике за повећање отплате дуга због јачања курса долара - навела је Хливњакова.

Опоравак

Директорица Свјетске банке за регион западног Балкана Елен Голдстин изјавила је да је добар привредни опоравак лани посебно забиљежен у Србији, Албанији, а дјелимично и у БиХ.

- Успоравање привредног опоравка регистровано је у Црној Гори - казала је Голдстинова.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана