Политика криза тјера инвеститоре из БиХ

Марина Чигоја
Политика криза тјера инвеститоре из БиХ

БAЊAЛУКA - Економска криза и неформирање власти на нивоу БиХ значајно су утицали на смањење страних инвестиција у првих пет мјесеци ове године, а уколико се влада на нивоу БиХ што прије не формира то ће имати далекосежне посљедице.

Закључено је то јуче на представљању Бијеле књиге за 2011. годину Савјета страних инвеститора.

На представљању је истакнуто да је за повећање страних инвестиција неопходно обезбиједити повољнији пословни амбијент, као и политичку стабилност земље.

Министар за економске односе и регионалну сарадњу РС Жељка Цвијановић нагласила је ова књига представља важан документ за успостављање дијалога са страним инвеститорима и бољих законских рјешења.

- Влада РС израдила је низ акционих планова и мјера за стварање повољнијих законских рјешења у вези са регистрацијом предузећа, извршног поступка, функционисања привредних друштава, како би се привукло што више страних инвестиција и омогућило лакше пословање привредне заједнице - истакла је Цвијановићева.

Члан Управног одбора Савјета страних инвеститора Стеван Димитријевић нагласио је да је циљ овог документа стварање повољнијег и атрактивнијег пословног оквира у земљи.

- У књизи су сабране све примједбе и закључци страних инвеститора. Влада РС има слуха за све што у овој књизи пише, посебно на захтјеве који се односе на земљишне књиге, издавање грађевинских дозвола, радне и боравишне дозволе. Неки од закључака у овој књизи већ су усвојени тако да помака има, али увијек има простора за даљи напредак - казао је Димитријевић и додао да Савјет окупља инвеститоре чија укупна улагања у земљи износе четири милијарде евра и који запошљавају 12.000 радника.

Члан УО Савјета страних инвеститора Сеад Миљковић истакао је да страни инвеститори поред регулисаног правног оквира захтијевају и стабилно политичко окружење.

- Неформирање и изостанак политичког консензуса у БиХ и те како утиче на имиџ БиХ код страних инвеститора. Нажалост, тенденције у вези са питањем инвестиција у овој години су много горе - нагласио је Миљковић.

Пад инвестиција

Директор предузећа "Целекс" Предраг Згоњанин истакао је да су инвестиције у БиХ ове године смањене за 45 одсто у односу на прошлу годину.

- Пословна клима у овом тренутку не одговара жељама и потребама инвеститора. Када је у питању "Целекс", ми смо инвестирали око 50 милиона марака у року од десет година од приватизације - нагласио је Згоњанин.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана