Политичка ситуација успорава економију

Марина Чигоја
Политичка ситуација успорава економију

БAЊAЛУКA - Једна од највећих свјетских бонитетских кућа "Дан и Бредстрит" (Dun & Bradstreet) у својој мјесечној публикацији за јуни поново је БиХ додијелила рејтинг "DB6а", што је сврстава у земље са врло високим ризиком за пословање.

Ова бонитетска кућа у публикацији "Интернатионал Риск анд Паџмент Ревиењ" наводи да је политички ризик и избијање социјалних немира главно оптерећење економског опоравка у БиХ, преноси портал Цапитал.ба.

Процјењује се да је 30 одсто плаћања предузећа према иностраним партнерима каснило 30 или више дана у првом кварталу ове године. Око 63 одсто фактура плаћено је на вријеме, док је 16,9 одсто  плаћено са више од 60 дана закашњења. "Дан и Бредстрит" препоручује да се са предузећима из БиХ послује уз потврђени акредитив.

- Култура плаћања у БиХ је на ниском нивоу највише захваљујући корупцији, па се већина иностраних послова обавља уз помоћ акредитива или плаћања унапријед - наводи се у публикацији.

Иако постоје најаве опоравка "Дан и Бредстрит" процјењује да ће предстојећи период представљати изазов за економију БиХ, те да ће приватна потрошња и инвестиције бити смањени у будућем периоду због политичких ризика.

- Опоравак од свјетске економске кризе на БиХ се одразио повећањем извоза робе за 23,9 одсто у првом кварталу 2010. године у односу на годину раније. Увоз се смањио за 1,7 одсто у односу на исто период  лани - наводи се у публикацији те додаје да ће раст БДП-а ове године бити нула одсто.

За Хрватску се предвиђа раст БДП-а од 0,5 одсто, Србију 1,3 одсто, за Словенију један одсто, те за Еврозону 0,7 одсто.

Предсједник Секције за банкарство у Удружењу економиста РС "SWOT" Aлександар Љубоја рекао је да није случајно што се БиХ неколико пута заредом даје негативна оцјена.

- То је прилично забрињавајуће, али било би нереално очекивати да у негативном економском окружењу, ми идемо напријед. Треба да реално сагледамо ситуацију и видимо који механизми могу да нас доведу до дугорочних резултата. Чињеница је да економија због политике успорава своју динамику - казао је Љубоја и додао да се ова квалификација може промијенити само економским опоравком, развојем реалног сектора, крупним инвестицијама и повећањем конкурентности домаћих производа.

Словенија на врху

"Дан и Бредстрит" највиши кредити рејтинг од земаља у региону даје Словенији (DB2c), а Мађарској и Хрватској (DB3d), Aлбанији (DB4а), Македонији (DB4b) и Србији (DB4d).

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана