Политичка криза руши рејтинг БиХ

Марина Чигоја
Политичка криза руши рејтинг БиХ

БAЊAЛУКA - Због погоршања политичке климе међународна агенција за одређивање кредитног рејтинга "Стандард енд Пурс" (S&P) промијенила је прогнозу рејтинга БиХ са стабилне на негативну.

У Централној банци БиХ кажу да је "Стандард енд Пурс" задржала кредитни рејтинг БиХ, Б+, али је измијенила изгледе са стабилних на негативне.

- Негативни изгледи наговјештавају могућност смањења кредитног рејтинга, уколико дође до погоршања политичког окружења, негативног тренда спољног финансирања и уколико се не постигне договор о фискалним мјерама, које ће омогућити усвајање глобалног фискалног оквира и самим тим будућих буџета - кажу у Централној банци.

У Aгенцији "Стандард енд Пурс" наводе да би с обзиром на то да БиХ, ни девет мјесеци послије општих избора нема Савјет министара, ова ситуација могла да угрози усвајање буџета за 2011. годину, као и оквирни фискални договор за период између 2012. и 2014, на којем ће се базирати будући буџети.

Економски аналитичар Зоран Павловић каже да би снижавање рејтинга било веома лоше за БиХ, јер ће инвеститори заобилазити БиХ, а ни банке које би могле пратити одређене пројекте неће то чинити.

- Суштина проблема лежи у чињеници да живимо у земљи у којој политичари својим радом или нерадом не воде рачуна о општем интересу, што ствара врло негативан амбијент. Очигледно је да је ова процјена јако лоша, тако да ће због политичких игранки значајно страдати ионако слаба економија БиХ - рекао је Павловић.

Он каже да је ово само потврда лошег стања у БиХ, а да то показује и податак да је БиХ лани имала најмањи прилив инвестиција у региону.

- Страни инвеститор да би уложио новац мора да има сигурност. Чињеница да немамо власт већ девет мјесеци је потпуно неприхватљива за било којег инвеститора и он може само да закључи да људи који управљају том земљом нису довољно озбиљни. Док год се буде продужавала агонија око формирања Савјета министара, кредитни рејтинг БиХ ће падати, а посљедице ће трпјети обични грађани - нагласио је Павловић.

"Мудис"

БиХ посједује и кредитни рејтинг "B2" са негативним изгледима, који јој је додијељен од агенције "Мудис".

"Мудис" је у мају ове године, измијенио БиХ суверени кредитни рејтинг са стабилног на негативан изглед "B2".

Aктуелни рејтинг БиХ 

Моодџ'с Инвесторс Сервице

Стандард & Поор'с

Рејтинг

B2/негативни изгледи

B+/негативни изгледи

Датум

16.5.2011.

28.7.2011.

Aктивност

Изглед измијењен

Изглед измијењен

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана