Полисе спасавају њиве и фарме

Анита Јанковић
Полисе спасавају њиве и фарме

Бањалука - Пољопривредници у РС годинама муку муче са губицима насталим усљед поплава, града, мраза и суше иако проблем могу ријешити куповином полисе осигурања коју Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде субвенционише са 50 одсто.

Да би помогло пољопривредницима, ресорно министарство је ове године увело исплату премија за осигурање примарне производње. Износ подстицаја не може бити већи од 25.000 КМ по кориснику.

 - Право на премију остварује се за сточарску, воћарско-виноградарску, повртарску и ратарску производњу - кажу у Министарству и додају да се захтјев за субвенције подноси најкасније до 30. септембра.

У "Дунав осигурању" кажу да се свијест пољопривредника о важности осигурања не повећава.

- Производ пољопривредног осигурања клинички је мртав и годишње имамо шокантно мали број осигураника. Од рата па наовамо то је једно од најслабије продаваних осигурања иако је цјеновник преповољан - кажу у "Дунав осигурању".

Пољопривредник Душко Бањац из Лијевче поља сије пшеницу, кукуруз, кромпир, купус и лук на 20 хектара земљишта, али ни метар његових усјева није осигуран.

- Срозани смо на најниже гране, цијене наших производа су мизерне и сјетва је заснована на кредитима. Немамо од чега да плаћамо осигурање. Само можемо молити бога и небеса да буду милостиви - каже Бањац.

Воћару Драгомиру Павловићу из Теслића град је 2014. године нанио велику штету у малињаку, а ове године мраз му је уништио значајан дио садница шљиве.

- Планирам да уградим противградну мрежу и да на тај начин заштитим имање - рекао је Павловић.

Срђан Драгомировић из Српца има пластенике вриједне 250.000 КМ који нису осигурани и у случају већих елементарних непогода претрпио би велику штету.

- Обишао сам неколико осигуравајућих кућа, али нико није прихватио да ме осигура с образложењем да је то превелика вриједност и ризик - каже Драгомировић.  

На фарми "Ратковић" код Бањалуке, друга прича. Перад је осигурана у случају пожара и елементарних непогода.

- Прије неколико година на фарми је избио пожар и проузроковао ми велико угинуће. Од тада редовно уплаћујем осигурање и није скупо кад се узме у обзир колики белај може бити - прича Миломир Ратковић.

Агенција за осигурање

Према подацима Агенције за осигурање РС, друштва за осигурање у Српској су 2014. закључила 52 полисе осигурања усјева и плодова, те 103 полисе осигурања животиња.

- У 2015. години свијест пољопривредника је нешто порасла, али и даље у занемарљивим процентима будући да је лани закључено 129 полиса осигурања усјева и плодова, те 92 полисе осигурања животињских фарми - рекли су у Агенцији.

Примјер осигурања животиња  

предмет осигурања       ризик       цијена (у маркама)

Крава музара                основни    од 62,50

                                     допунски   од 89,25

Коке за тов                   основни    од 0,43

Коке носиље                основни     од 0,60

Примјер осигурања воћа и житарица  

предмет осигурања       ризик      цијена по хектару (у КМ)

Јабука и шљива            основни   од 1.280

Пшеница                      основни   од 32

Јечам                            основни   од 38,9

Кукуруз                         основни   од 42,9 

* Цијене "Дунав осигурања"

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана