Полиција вреба, новац одлази

Aгенције
Полиција вреба, новац одлази

Кипар - Кипрани покушавају да пронађу начине да заобиђу нове драконске контроле капитала и склоне свој новац са острва.

Најмање троје људи покушало је да оде са Кипра са више од 200.000 евра у кешу, наводе извори из кипарских власти, додајући да је у сва три случаја новац заплијењен, а грађани предати властима на испитивање.

Кипранима је дозвољено да изнесу по 1.000 евра дневно из земље, након што су прошле седмице уведене строге контроле капитала с циљем спречавања масовног одлива депозита, пренијеле су агенције.

У вријеме финансијског хаоса на Кипру полиција је појачала контролу у марини у Лимасолу на југу земље, у покушају да спријечи оне који намјеравају да новац из земље изнесу бродовима и чамцима.

Бројни инострани депоненти тражили су начине за легалан трансфер новца са Кипра и прије избијања кризе, будући да су још крајем прошле године предвидјели да ће банкарски сектор на острву бити угрожен.

У фебруару су грађани других земаља еврозоне из кипарских банака изнијели око 18 одсто депозита, показују подаци централне банке Кипра. Међутим, постоји забринутост да су велике суме новца изнесене из двије највеће банке непосредно прије договора власти и међународних кредитора о зајму спаса.

Кипар је покренуо истрагу у вези са избијањем банкарске кризе, послије тврдњи кипарске штампе да су чланови породица водећих политичара имали приступ информацијама које су им помогле да заштите своја средства од удара на банкарске депозите, на који је Никозија пристала у замјену за међународну финансијску помоћ.

Кипарски предсједник Никос Aнастасијадес позвао је трочлану комисију да у оквиру истраге најприје испитају њега и његове чланове породице.

Aнастасијадес је изјавио да нико, па ни његова породица, неће бити изузет од истраге у вези са избијањем кризе.

У међувремену, из Румуније стижу вијести да људи пребацују новац из малих и средњих банака у велике, смањују депозите до суме испод 100.000 евра и затварају рачуне. Економски аналитичари сматрају да је прорадио “кипарски бумеранг”.

Европљани су примили сигнал да гаранција неприкосновености улога више не постоји.

Aналитичари сматрају да је банкарска паника могућа у Шпанији, Португалији, Словенији, на Малти, али и у Украјини, која није чланица ЕУ.

Нови порески рај

Кнежевина Aндора постала је посљедњих мјесеци ново мјесто које привлачи руски капитал.

Банке Aндоре отвориле су бројне рачуне на име Руса који желе да премјесте свој новац, пише шпански лист “Експансион”. Стручњаци вјерују да ће Aндора као “порески рај” временом богатим грађанима Русије замијенити Кипар, тим прије што руски новац ту стиже углавном из кипарских банака.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана