Покупили ПДВ и затворили фирме

Марина Чигоја
Покупили ПДВ и затворили фирме

Бањалука - Управа за индиректно опорезивање (УИО) БиХ открила је неколико случајева у којима су на фирме стављени катанци одмах по добијању поврата ПДВ-а.

Кратки период у којем су та предузећа добила ПДВ и угашена изазвао је сумњу да су захтјеви за поврат пореза незаконити. Ови случајеви откривени су током појачаних контрола захтјева за поврат ПДВ-а.

Према незваничним информацијама, једна од сумњивих фирми је "Енер Нови" из Новог Града, којој је враћено 1,5 милиона марака ПДВ-а и која је убрзо угашена.

- Та фирма се бавила производњом и извозом пелета. Власник фирме је држављанин Италије. Фирма је добила поврат ПДВ-а у износу од 1,5 милиона КМ, али она више не ради и не подноси ПДВ пријаве, а власник је у Италији - казао је извор "Гласа Српске" из УИО.

Начелник Одјељења за комуникације УИО Ратко Ковачевић рекао је да ће Одсјек за истраге при УИО у идућем периоду утврдити евентуално постојање кривичне одговорности за све обвезнике који су незаконито тражили поврат ПДВ-а.

- У идућим контролама посебна пажња биће усмјерена на попис залиха и опреме код одређеног броја пореских обвезника. С обзиром на то да порески обвезници у својим ПДВ пријавама, које предају сваког мјесеца, самостално исказују своје обавезе, УИО ће у појачаним контролама захтјева за поврат ПДВ-а у сваком случају гдје утврди да су порески обвезници незаконито тражили поврат ПДВ-а припремити и прослиједити извјештаје надлежном Тужилаштву БиХ - казао је Ковачевић.

Он је истакао да ће са свим обвезницима који добровољно пријављују и подмирују обавезе по основу индиректних пореза УИО успоставити посебан партнерски однос.

Казне

Кривичним законом БиХ предвиђено је да ће казном затвора од једне до десет година бити кажњен онај ко, у намјери да оствари право на поврат или кредит по основу индиректних пореза прописаних пореским законодавством БиХ, поднесе пореску пријаву неистинитог садржаја са исказаним износом за поврат или кредит индиректних пореза који прелази 10.000 КМ.

- Та казна прописана је и за онога ко учини кривично дјело пореске утаје или преваре, а износ обавеза чије се плаћање избјегава прелази 50.000 КМ, или ко учини кривично дјело, а исказани износ поврата или кредита индиректних пореза прелази 50.000 КМ - истакао је Ковачевић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана