Покренута производња у Фабрици вијака

Слободан Дакић
Покренута производња у Фабрици вијака

МРКОЊИЋ ГРAД - У Фабрици вијака у Мркоњић Граду, у којој је спроведен стечајни поступак, покренута је производња.

Тренутно у фабрици ради 21 радник. Према динамици уговарања послова повећаваће се и број запослених, па би за три године у фабрици требало да буде 200 радника.

- Производна постројења у Фабрици вијака са радом су престала прије двије године. У међувремену је пред Основним судом у Бањој Луци спроведен стечајни поступак, а нови већински власник фабрике са 57 одсто капитала постала је Влада РС. Очекујемо да се процес трансформације, регистрације и именовања управљачке структуре оконча до краја године, како би у наредну годину предузеће могло да почне са радом према плану - рекао је стечајни управник Aлекса Њежић.

Напоменуо је да су у стечајном поступку све обавезе према радницима и добављачима измирене. Наплаћено је и потраживање од 300 хиљада евра од београдског "Прогреса". Планирано је да плата запослених у производњи износи 800 марака, а стручног кадра знатно више.

- У наредне двије године планирамо да око два милиона марака уложимо у обнављање производних постројења. У првој фази обновићемо постројења за термичку обраду и површинску заштиту готових производа и поправити оштећени кров на новој производној хали - рекао је Њежић.

Стручни сарадник стечајног управника за економске послове Боро Кизић каже да у фабрици тренутно има довољно посла.

- У току су договори за нове послове, што ће омогућити то да се повећа број запослених. Јављају нам се и наши некадашњи пословни партнери који су заинтересовани за сарадњу - рекао је Кизић.

Почетком рада у фабрици задовољни су и радници.

- Кренули смо с нуле и сада је на нама да својим радом, залагањем и поштовањем рокова повратимо раније повјерење наших купаца - рекао је радник Живко Сукара.

С њим се слаже и његов радни колега Драган Лакић, који је увјерен да фабрика има перспективу.

Иначе, бизнис планом је предвиђено да фабрика за три године достигне годишњу производњу од 2.000 тона производа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана