Покренули привреду и запослили раднике

Слободан Пухало
Покренули привреду и запослили раднике

ДОБОЈ - Фабрика креча у Шеварлијама код Добоја прије рата била је највећа и најмодернија на Балкану, а сада је то опет постала захваљујући сарадњи "Интеграл инжењеринга" из Бање Луке и корпорације "Кармеус" из Белгије.

Ове двије фирме у ревитализацију овог капацитета, који није радио пуних седамнаест година, инвестирали су 27 милиона евра.

- У протекле двије године рада направили смо заиста модерну фабрику чија је технологија унапређена и која ће већину свог производа пласирати на инострано тржиште. Креч је намијењен углавном за високе пећи у Зеници, Смедереву, Бугарској и Мађарској. Дневни капацитет је 800 тона креча - казао је директор "Интеграл инжењеринга" Слободана Станковић.

Поред тога на овој локацији поправљени су терминали за нафту и гас.

Фабрика креча "Кармеус Интеграл" је од великог значаја за општину Добој.

- У покретању привреде на подручју наше општине ово је велики искорак. Фабрика ће када буде радила пуним капацитетом запошљавати око 140 радника, а производиће креч од кречњака који је најквалитетнији на Балкану. Не само што ће бити запослени људи у производњи креча, него ће то покренути и неке друге гране привреде - рекао је предсједник Скупштине општине Добој Енес Суљкановић.

Отварање фабрике је, истакао је Станковић, добар примјер одрживог повратка.

- Са ових простора отишли су били и Срби, и Бошњаци и Хрвати. Сада ће овдје, како буде растао капацитет производње почети да се запошљавају. Створени су услови за један перспективан живот у овом крају. Треба овуда да прође још и аутопут и да се изграде мини-хидроелектране на ријеци Босни па ће онда бити још боља перспектива, не само за ово подручје - рекао је Станковић.

Више посла

Више посла, каже Енес Суљкановић, имаће и Жељезнички чвор у Добоју, јер ће доста креча бити намијењено за Зеницу. Такође биће активирани и многи привредни субјекти који су и прије рата живјели уз ову фабрику.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана