Појефтињује гориво

Марина Чигоја
Појефтињује гориво

Бањалука - Цијене горива на бензинским пумпама у Републици Српској од данас биће снижене за два до три фенинга по литру, рекао је у понедјељак предсједник Скупштине Удружења власника бензинских пумпи РС Љубо Стевић.

Он је истакао да је на појединим пумпама протеклих дана већ дошло до корекције цијена на ниже.

- Дошло је до благог појефтињења у набавци, тако да се и на пумпама очекују корекције на ниже. Тренутно се цијене дизела и бензина у Бијељини крећу од 2,30 до 2,45 марака, док су у Бањалуци нешто више - казао је Стевић.

На бањалучком “Крајинапетролу” су истакли да су цијене у набавци пале крајем прошле седмице, те да је код њих у понедјељак дошло до корекције.

- Цијене дизела нису се мијењале, док су бензини снижени за четири фенинга. Бензин “БМБ 95” од јуче кошта 2,47 марака, док је прије појефтињења коштао 2,51, бензин “супер 98” сада кошта 2,56 а био је 2,61 марку, док је дизел остао на 2,47 марака по литру - казали су на овој пумпи.

На бензинској пумпи “Петрол” у Бањалуци рекли су да ће у уторак доћи до појефтињења за пет фенинга по литру.

Евродизел на овој пумпи тренутно кошта 2,5 марака, као и бензин 95, док бензин од 100 октана кошта 2,7 марака по литру.

На бензинској пумпи “Деспотовић” у Бијељини рекли су да уторком добијају нове цјеновнике из набавке, те да ће уколико оне буду ниже и на овој пумпи доћи до појефтињења.

- Тренутно код нас евродизел кошта 2,39 марака, док безоловни бензин са 95 октана кошта 2,48 марака - казали су на овој пумпи.

Гориво је крајем прошле седмице појефтинило у Србији, прије свега захваљујући одлуци Владе Србије да за динар и по снизи акцизе на све деривате.

Деривати су протеклих дана појефтинили и у осталим земљама у окружењу. У Хрватској цијена “евросупера 95” тренутно износи око 2,85 марака, док “евродизел” кошта око 2,60 марака.

Гориво на бензинским пумпама у Словенији од прошле седмице јефтиније је од 0,5 до три одсто. Тако, безоловни бензин са 95 октана сада кошта око 2,91 марку, док дизел кошта око 2,61 марку.

Нафта

Сирова нафта у понедјељак је током електронског пословања на берзи у Њујорку појефтинила на испод 97 долара за барел, као посљедица тога што су спори раст запошљавања у СAД и резултати избора у Европи утицали на слабљење прогнозе о бржем економском расту.

Цијена америчке “лаке” нафте за терминску испоруку у јуну је на Њујоршкој робној берзи пала за 1,87 долара на 96,62 долара за барел, послије пада у петак од чак 4,05 долара, док је европска “брент” нафта на Међународној берзи петролеја у Лондону у исто вријеме појефтинила за 1,81 долар на 111,37 долара за барел.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана