Појефтињење нафте не смањује цијене у РС

Марина Чигоја
Појефтињење нафте не смањује цијене у РС

БAЊA ЛУКA - Без обзира на драстичан пад цијена сирове нафте на свјетском тржишту у посљедњих десетак дана, гориво у Републици Српској неће појефтинити, док у ФБиХ најављују смањење цијена свих деривата за неколико фенинга.

Цијена нафте на свјетском тржишту пала је јуче за више од два и по долара због јачања америчке валуте, пада на тржишту некретнинама и забринутости због економске ситуације у еврозони.

У Њујорку је цијена свијетле сирове нафте мања за 2,61 долара и износи 67,60 долара по барелу, док је у Лондону цијена сирове нафте "брент" из Сјеверног мора пала за 2,51 долар на 68,66 долара по барелу.

Предсједник Удружења увозника и дистрибутера нафте и нафтних деривата РС Вукашин Војиновић рекао је да се цијене горива на бензинским пумпама у Српској за сада неће мијењати, иако су цијене нафте у свијету од посљедњег поскупљења у РС смањене за осам долара.

Евродизел у малопродаји у РС тренутно кошта око 1,95 марака, док се бензини крећу око двије марке.

У Удружењу продаваца нафтних деривата ФБиХ кажу да је су с обзиром на смањење рафинеријских цијена нафте створени услови за пад цијена у малопродаји на тржишту ФБиХ за два до три фенинга, пренијеле су агенције.

- Ово смањење цијена је настало као посљедица пада цијена нафте на свјетском тржишту, без обзира што други најважнији фактор за формирање цијена - долар и даље расте - саопштено је из овог Удружења.

Додају да износ за који гориво појефтинити зависи од пословне политике продаваца, односно од пумпе до пумпе.

У Покрету потрошача РС кажу да се овим још једном показује да због слободног формирања цијена нафтних деривата на нашем тржишту области влада општа самовоља.

- Држава би коначно требала да се умијеша у ову област и да успостави механизам којим би обавезала власнике када и под којим условима могу да подижу, а када да снижавају цијене - казао је секретар Покрета потрошача РС Драгован Петровић.

Цијене супера и безоловног бензина у Црној Гори од јуче су веће за два, односно један цент, док су цијене дизела и екодизела остале исте.

Из которског "Југопетрола" саопштено је да ће литар супера у наредних 15 дана коштати 1,18 евра, а безоловног бензина 1,2 евра. Литар дизела и екодизела и даље ће коштати 1,1 и 1,11 евра.

Министарство

У Министарству трговине и туризма РС раније су рекли да је Законом о регулисању цијена у Српској предвиђено да се цијене горива формирају слободно. Према њиховим анализама, цијене горива на пумпама у Републици Српској мијењале су се једном мјесечно у зависности од значајније промјене цијена нафте на свјетском тржишту.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана