Појефтинио атест за ауто-гас на 150 КМ

Марина Чигоја
Појефтинио атест за ауто-гас на 150 КМ

БAЊAЛУКA - Министарство комуникација и транспорта БиХ донијело је нови Правилник о сертификовању возила којим је предвиђено да цијена атеста на уграђену боцу за гас у возилима са 450 буде снижена на 200, односно са 350 на 150 марака.

Примјена нових цијена почеће већ од идуће седмице, тако да ће власници путничких возила атест плаћати 150, а теретних 200 марака.

В.д. секретара Министарства комуникација и транспорта БиХ Игор Пејић рекао је да су Правилником о допуни и условима које организације за сертификовање возила морају испунити цијене атеста гасне инсталације у аутомобилима смањене за више од 50 одсто.

Министарство комуникација је у новембру прошле године донијело одлуку којом је цијена атеста са 80 повећана на 450 марака, што је изазвало негодовање возача и сервиса који уграђују гас у аутомобиле.

Пејић је нагласио да, иако Министарство није запримило ниједан приговор сервиса који уграђују гас због раније повећаних цијена атеста, они су спровели поступак ревидирања те цијене.

- Утврдили смо да је цијена предложена од стране организација које обављају поступак сертификовања несразмјерна поступку испитивања и зато смо цијену кориговали - нагласио је Пејић.

У БиХ тренутно има око 70 организација које се баве сертификовањем.

Власник сервиса "Aуто Сина" из Бањалуке Синиша Савић тврди да је убацивање гаса у правилник о сертификовању урађено мимо закона.

- То уопште не може бити у оквиру сертификовања, јер је издавање атеста регулисано другим правилником из 1984. године. Јасно је да овдје фирме које издају атесте хоће да зараде - нагласио је Савић и додао да он и даље ради у складу са рјешењима и одобрењима издатим од стране РС.

- Сертификовање је један административни папир на који неко треба да препише све оно што смо ми урадили и да то наплати пет пута више него што кошта технички преглед возила, што је апсурдно - нагласио је Савић и додао да сертификовање не би никад смјело да буде скупље од техничког прегледа возила који кошта око 50 КМ.

Возачи сматрају да је и ова цијена висока, посебно ако се има у виду да гас уграђују најсиромашнији који не могу да плате бензин, који је из дана у дан скупљи.

- Свуда у свијету постоје олакшице за возаче који се окрећу гасу, само код нас све иде по неким другим правилима која су, у правилу, против оних најсиромашнијих - каже Бањалучанин Марко М.

Aтест система за ауто-гас плаћа се при уградњи и продужењу сертификата са периодом од најчешће пет година.

Цијене гаса

На бензинским пумпама у Српској кажу да у посљедња два мјесеца није било промјена цијена ауто-гаса, тако да он тренутно кошта између 1,12 и 1,15 марака по литру.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана