Појединим фирмама у Српској посао процвјетао у кризи: У пандемији продали и залихе

Јелена Станић
Појединим фирмама у Српској посао процвјетао у кризи: У пандемији продали и залихе

БАЊАЛУКА - Док је пандемија вируса корона поједина предузећа довела на ивицу опстанка и готово угасила производњу, другима је у години кризе бизнис процвјетао па су тако лани, поред свега што су произвели, продали и залихе које су имали.

То потврђују и подаци Републичког завода за статистику према којима је прошле године произведено око 11.035 тона кечапа и осталих сосова од парадајза, а продато више од 11.216 тона за више од 15 милиона марака.

Вриједност продаје већа је за око 6,5 милиона КМ него у 2019. години која није била оптерећена кризом изазваном “ковидом 19”.

Међу робом која је лани скидана са лагера како би се надомјестиле потребе тржишта била је и постељина од памука које је произведено око 1,5 тона, а продато око 1,8 тона за више од 245.000 марака.

Готових јела и оброка на бази поврћа прошле године продато је за око 24.000 марака више него 2019, а већа продаја од производње је била и у случају производа за прехрану свиња.

Извршни директор Удружења економиста РС SWOT Саша Грабовац каже да је прошлогодишња помама за одређеним производима углавном посљедица пандемије.

- Били смо свједоци да су се многи грађани окренули домаћој производњи и због страха од недостатка хране одлучили да се обезбиједе и заштите, те су више куповали, а вријеме су користили и за опремање станова и кућа, па отуда и већа продаја текстила за домове - казао је Грабовац.

Такође додаје и да је велики број земаља лани обуставио извоз одређених производа у иностранство, што су искористили домаћи произвођачи.

- Наши произвођачи повећали су производњу, нарочито хране, како би надомјестили недостатак на тржишту. Неке гране индустрије свакако су профитирале због прекида ланца снабдијевања - рекао је Грабовац.

Компанија којој је прошла година била више него успјешна је и “Младегс пак” из Прњавора која, између осталих производа, производи и пласира кечап на европско тржиште.

- Дневно извеземо више од 50.000 боца кечапа. Имамо капацитет за овај обим производње, што свакако користимо, а прошле године смо уговорили послове са великим и познатим трговачким ланцима којима испоручујемо наше производе широм Европе - казали су у овом предузећу за “Глас Српске”.

Да ће продаја и ове године бити на завидном нивоу за прњаворску фирму, потврђује и податак да су инвестирали у нову фабрику како би намирили потребе иностраног тржишта, али и тражњу за њиховим брендом.

- Уложили смо новац како бисмо производили три пута већу количину него до сада. Циљ нам је да постанемо највећи произвођач кечапа у Европи, те да отворимо нова радна мјеста - рекли су у компанији “Младегс пак” додајући да је у плану пласман производа, уз Шпанију, Кипар, и на афрички континент.

Да су се неке компаније одлично снашле и у најтежим ситуацијама, примјер је и “Ветекс” из Лакташа који је, како кажу у овој фирми, успјешно завршио прошлу годину захваљујући домаћем тржишту и прилагођавању новом начину куповине.

- Били смо, такорећи, натјерани да се брзински дигитализујемо и пребацимо на онлајн платформу од које је наше друштво бјежало годинама. Примјетно је да су се грађани окренули интернет куповини која са собом носи и импулсивнију куповину - казали су за “Глас Српске” у “Ветексу”.

Истакли су да су од прошле године успјели извући максимум и повећати одређене сегменте пословања. Како су додали, наш народ се брзо адаптира на нове ситуације и надају се ће ова и наредна година бити боље.

Гљиве

И гљивари су у корона години имали бољу зараду. Према подацима Републичког завода за статистику, у 2020. години око 172 тоне сушених гљива и тартуфа продато је за више од 14 милиона марака, док је 2019. године тај износ био за пет милиона КМ мањи, а произведено је око 68 тона мање.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана