Поједине банке мучи мањак ликвидности

М. Ч.
Поједине банке мучи мањак ликвидности

Бањалука - Међународни монетарни фонд (ММФ) оцијенио је да су показатељи солвентности и ликвидности банака у БиХ углавном добри, али да постоје одређене слабе тачке међу банкама у домаћем власништву, док је један од проблема и висок ниво ненаплативих кредита.

Извршни одбор ММФ-а је у документу "Процјена стабилности финансијског система БиХ за 2015. годину" навео да финансијски систем и даље рјешава проблеме изазване глобалном финансијском кризом. Истичу да је банкарски сектор доминантан у финансијском систему и да висок ниво неквалитетних кредита од 14 одсто одражава утицај кризе.

- Један број банка у домаћем власништву има потешкоће да задовољи капиталне захтјеве, док се неке друге ослањају на државну подршку уз недефинисане планове изласка са тржишта. Стрес тестови указују на то да те банке имају ризике високе концентрације кредита и ниске показатеље ликвидности - наводи се у документу.

Међу главним препрекама за рјешавање проблема у погледу квалитета активе и поновног успостављања профитабилности банака наведени су проблеми са управљањем банака, неадекватна супервизорска овлашћења, кредити повезаним лицима, неодговарајући оквир за рјешавање проблематичних предузећа и стечај. Навели су и да Инвестиционо-развојна банка РС игра важну улогу тако што обезбјеђује кредитне линије, депозите и капитал за банкарски систем.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана