Појачава се контрола улагања у пројекте

Глас Српске
Појачава се контрола улагања у пројекте

AМСТЕРДAМ - Европска комисија предлаже појачану контролу улагања у националне пројекте енергетске инфраструктуре у подручјима попут биогорива, нуклеарне енергије, гаса, као и транспорта и складиштења угљен- диоксида, пишу европски медији, преносе портали.

Представљајући нацрт регулативе ЕК за контролу пројеката енергетских улагања, комесар за енергетику Aндрис Пиебалгс нагласио је да земље Уније морају да покрену велика улагања у енергетску инфраструктуру како би испуниле своје преузете климатске обавезе.

- Комисија је заинтересована за мониторинг како би утврдила проводе ли се улагачки пројекти у предвиђеним временским роковима како би се задовољиле наше потребе за енергијом и испунили климатски циљеви -  рекао је Пиебалгс.

То је нарочито важно у овим временима у којима се због тешке финансијске и привредне кризе одустаје од улагања у енергетику, те због које се повећава несигурност будућих енергетских пројеката, додао је он.

Нацрт предвиђа боље прикупљање и анализу података о улагањима у нафтне и гасне пројекте, као и  пројекте везане уз производњу електричне енергије, као и за друга подручја попут транспорта и складиштења угљен-диоксида.

Од сљедеће године све државе чланице мораће сваке двије године Комисију извјештавати о врстама инвестиција, планираним капацитетима, те могућим застојима и одгађањима.

Комисија ће се користити тим подацима како би идентификовала улагачке трендове у Европи и како би осигурала темељну  анализу с једне стране постојећег и будућег капацитета производње енергије, те с друге стране потражње за енергијом.

У интересу транспарентности, ти подаци требало би да буду доступни свим земљама чланицама.

Комисија вјерује да би редован мониторинг требао помоћи у спречавању могућих проблема с испоруком енергије у будућности.

Недовољно података

Према тврдњама Комисије, постојећа регулатива о контроли улагања у енергетске пројекте не спроводи се систематски и не осигурава довољно података да би се пратио развој ситуације на нивоу  ЕУ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана