Појачати контролу производа из Хрватске

Агенције
Појачати контролу производа из Хрватске

Сарајево - БиХ треба да појача контролу увоза животиња и прерађевина од меса и млијека из Хрватске након што је та земља забранила увоз млијека из Републике Српске, сматра предсједник Комисије за заштиту домаће производње БиХ Стојан Маринковић, преносе агенције.

Маринковић је рекао да постоје сазнања да је прије три мјесеца у БиХ увезено 2.800 грла леукозних говеда из Хрватске, као и да се у тој земљи не врши вакцинација свиња против свињске куге.

Он појашњава да је Комисија за исхрану ЕУ због тога забранила увоз меса из Хрватске у Унију, док се на тржиште БиХ увози у неограниченим количинама.

- Не тврдим да су свиње заражене кугом, али имамо право да сумњамо и уведемо контролу при уласку животиња за клање - каже Маринковић.

Он тврди да ниједна животиња за клање која улази из Хрватске не пролази никакву контролу крви већ се све одвија по принципу данас увезено, а сутра на трпези.

Маринковић подсјећа да је ово други пут за десет дана да Хрватска заустави извоз производа из БиХ, те истиче да оправдава ресорно хрватско министарство које штити њихових сељака, али да исто тако тражи да институције БиХ заштите своје произвођаче.

Ентитетска министарства пољопривреде би, објашњава он, требало да упуте званичан захтјев Савјету министара БиХ као једином мјеродавном тијелу које може да наложи контролу граничним службама.

- Све то је у интересу спречавања даљег урушавања и ово мало пољопривредних потенцијала који су нам остали - истиче Маринковић, који подржава предсједника Удружења пољопривредних произвођача Републике Српске Владимира Усорца у активностима које спроводи ради заштите аграрне политике БиХ.

Комисије за заштиту домаће производње ради при Министарству спољне трговине и економских односа БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана