Погрешне процјене однијеле милијарде

Глас Српске
Погрешне процјене однијеле милијарде

ЊУЈОРК - У години великих тржишних волатилности и привредне неизвјесности каква је била 2011. лако је направити погрешне инвестиционе процјене, а лоше потезе нису избјегли ни најугледнији инвеститори који су изгубили милијарде.

Према избору CNNMoney, најлошије улагачке потезе и процјене у 2011. години потегли су Ворен Бафет, Џон Паулсон, Бил Грос и Џон Корзин, преносе портали.

"Пророк из Омахе" уложио је 2011. године пет милијарди долара у Бенк оф Aмерика, што се показало као не баш паметна идеја. Од краја августа, када је инвестиција објављена, акција банке је посрнула чак 21 одсто.

Цијена акције Бенк оф Aмерика креће се тренутно око пет долара, док Бафет има опције на куповину до 700 милиона акција по цијени од 7,14 долара. Чак уз дивидендни принос од шест одсто, инвестиција је још у "црвеном". Ипак, код Бафета ваља имати на уму да он не улаже краткорочно.

Џон Паулсон

Џон Паулсон, челни човјек хеџ фонда "Paulson&Co " профитирао је на субпрајм кризи 2007, али по свему судећи прошле године је изгубио свој "златни додир". Његов је главни фонд до новембра изгубио 46 процената вриједности. Паулсон је улагао у банке Бенк оф Aмерика и Ситигруп, чије су акције на губитку 60, односно више од 40 одсто.
Такође, Паулсон је изгубио чак 720 милиона долара на улагању у кинеску компанију "Кинеско-Форест", код које су откривене велике нерегуларности у пословању.

Бил Грос 

Бил Грос, челник инвестиционе групације PIMCO, учинио је грешку и кладио се ове године против америчких државних обвезница. Aли њихова десетогодишња цијена је порасла, док су приноси пали на историјски ниво. Улагачи сада повлаче новац из PIMCO-а, а процјењује се да ће "одлив" средстава досегнути 17 милијарди долара.

Џон Корзин

Инвестициона компанија MF Global завршила је у јесени 2011. у банкроту због великих губитака на улагањима у европске обвезнице. Послије стечаја клијенти су остали без 1,2 милијарде долара, а Џон Корзин, бивши директор MF Globala, америчком је Конгресу казао да углавном нема појма гдје је тај новац нестао.

"Aмерикан Ерлајнс"

Стечај "Aмерикан Ерлајнса" био је сасвим очекиван. Цијена акције компаније пала је са девет долара почетком 2011. на мање од два долара уочи банкрота крајем новембра. Међутим, аналитичари су из неког разлога били слијепи. Упркос гласинама у октобру како се припрема стечај, стручњаци на Вол Стриту препоручивали су куповину или држање акције. Морган Станли је тако само неколико дана прије банкрота процијенио да акција "Aмерикан Ерлајнса" важи шест долара. Након што је објављен стечај, акција је посрнула на ниво око 26 центи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана