Погоршана прогноза за глобалну економију

Марина Чигоја
Погоршана прогноза за глобалну економију

Вашингтон - Четири године послије избијања глобалне финансијске кризе најгоре је прошло, али глобална економија и даље је крхка, наводи Свјетска банка у најновијем извјештају о економским изгледима, у којем је оштро смањила процјену раста свјетске привреде у овој години.

Свјетска банка процјењује да је у прошлој години глобални бруто домаћи производ (БДП) порастао 2,3 одсто, док се у овој години очекује раст од 2,4 одсто, што је знатно мање од три одсто, колико је банка процјењивала у извјештају из јуна прошле године.

Постепено убрзавање раста глобалне економије Свјетска банка очекује у 2014. години, када би БДП требало да ојача 3,1 одсто, док би 2015. могао порасти за 3,3 одсто.

У регији Европе и средње Азије стопа привредног раста прошле године оштро је успорила на три одсто, послије 5,5 одсто забиљежених у 2011. години. У Свјетској банци процјењују да би привредни раст у тој регији ове године могао убрзати на 3,6 одсто, а у идућој на 4,3 одсто.

- Средњорочни изгледи за ову регију зависиће од напретка у рјешавању спољних и домаћих неравнотежа, недостатка конкурентности и структурних ограничења - наводи се у извјештају.

Додаје се да су и банкарски системи у неколико земаља под великим притиском. Оштро успоравање привредне активности и слаба кредитна активност допринијели су повећању неквалитетних кредита у неким земљама, а посебно у Бугарској, гдје износе 17 одсто укупних кредита, БиХ 12,7 одсто, Молдавији 15,3 одсто и Румунији са 17,3 одсто.

- Висок ниво неквалитетних кредита у банкарском систему региона може додатно да ограничи кредитни раст који је већ прилично успорен - истиче се у извјештају.

Када су у питању процјене за БиХ, у извјештају се истиче да због ограничености података оне нису могле да буду урађене.

У регију Европе и средње Азије Свјетска банка уврштава 21 земљу са ниским и средњим дохотком, одредивши као критеријум за уврштење на ту листу бруто национални доходак по глави становника испод 12.276 долара, остварен у 2010. години.

Због тога су из овог извјештаја искључене Хрватска, Чешка, Естонија, Мађарска, Пољска, Словачка и Словенија, наводе у Свјетској банци.

Развијене земље

Раст у развијеним економијама свијета ове ће године достићи свега 1,3 одсто под притиском смањивања потрошње, високе незапослености те слабог потрошачког и предузетничког расположења, процјењује Свјетска банка.

Привредне активности ових земаља идуће године могле би ојачати за два одсто, а у 2015. за 2,3 одсто.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана