Погоршана процјена раста привреде БиХ

Марина Чигоја
Погоршана процјена раста привреде БиХ

СAРAЈЕВО - Економије југоисточне Европе, у овој и идућој години забиљежиће спор раст, па ће тако очекивани раст бруто домаћег производа БиХ са овогодишњих два бити смањен на један одсто, прогнозира Свјетска банка.

Свјетска банка у редовном економском извјештају за југоисточну Европу, који је представљен јуче у Сарајеву, наводи да су економије региона и даље под утицајем турбуленција у еврозони, тако да се у овој години за БиХ, Црну Гору, Aлбанију, Косово, Македонију и Србију очекује раст око 2,5 одсто, а у 2012. око 2,1 одсто.

- Међутим, чак и ове скромне пројекције раста претпостављају да ће се криза у еврозони ријешити на прави начин. Aко креатори политике закажу и криза се погорша, економски раст у овим земљама могао би бити пуно слабији - истакао је водећи економиста у Јединици сектора Свјетске банке за смањење сиромаштва и економско управљање за регију Европе и централне Aзије и водећи аутор извјештаја Рон Худ.

Ефекти даљег успоравања свјетске економије и пролонгирана неизвјесност у вези са кризом у еврозони ће, према овом извјештају, утицати на економије региона путем трговине, директних страних инвестиција, страних банака, те дознака из иностранства. Сви ови канали преношења биће погођени дубљим економским и финансијским тензијама у ЕУ и еврозони.

Као краткорочна мјера властима у БиХ савјетује се опрез у планирању буџета за 2012. годину и наставак започетих реформи, посебно прилагођавање јавне потрошње у социјалном сектору потребама најугроженијих те смањење плата запосленима у јавном сектору.

- Дугорочна мјера дјеловања било би убрзавање инвестиција, укључујући бржу имплементацију одобрених пројеката, и јачање конкурентности - рекао је главни економиста Свјетске банке за БиХ Дамир Ћосић и додао да БиХ тренутно има на располагању милијарду евра одобрених а неповучених средстава, што представља скоро осам одсто бруто домаћег прихода.

Директор и регионални координатор Свјетске банке за југоисточну Европу Џејн Aрмитаж истакла је да земље југоисточне Европе морају рјешавати дуготрајне изазове структуралних реформи, што ће им омогућити боље искоришћавање могућности приступа тржиштима, приливу директних страних инвестиција, банкарском финансирању и дознакама из иностранства које нуди дубља интеграција с ЕУ.

У извјештају се истиче да присуство страних банака у регији представља још један канал потенцијалног утицаја на економије ових земаља. Удио страних банака у укупној активи банкарског сектора у регији износи око 89 процената.

- Иако се свеукупан банкарски систем у овим земљама чини отпорним, уз велику ликвидност и значајно осигурање капитала, постојећи кредитни и ризик финансирања се повећавају у регији, првенствено због негативних дешавања у ЕУ, пријетње коју представљају лоши зајмови банака у многим земљама у регији и успоравања економског раста - упозорава Худ.

Извјештај EBRD-а

У извјештају Европске банке за обнову и развој (EBRD) о транзицији за 2011. годину, наводи се да БиХ није
постигла напредак ка ЕУ, а да је ситуацију додатно искомпликовало велико кашњење у формирању Савјета министара БиХ.

EBRD наводи да се економија БиХ стабилизовала, да се квалитет путне мреже постепено побољшава, али да је пословно окружење и даље тешко. Економски раст је незнатно повећан, али даљу стабилизацију омета застој у спровођењу аранжмана са Међународним монетарним фондом.

Приоритет БиХ у идућој години требало би да буде процес приближавања ЕУ.

- Приватизација мора да буде убрзана, а стенд-бај аранжман са ММФ-ом би требало да буде настављен. Очекује се да привреда настави са повећањем извоза - наводи се у извјештају EBRD-а.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана