Погони чекају прве испоруке грашка

Свјетлана Тадић
Погони чекају прве испоруке грашка

БAЊAЛУКA - Погони Прехрамбене индустрије "Сава Семберија" из Бијељине спремни су за покретање прве производне линије за прераду грашка, чим се обави берба која касни због неповољних временских прилика, рекао је "Гласу Српске" технички директор у "Сави" Драгомир Љубојевић.

Додаје да ће у прву фазу производње бити укључено око 100 радника, а када дође вријеме за прераду паприке и парадајза биће ангажовано још неколико стотина радника.

- Опрема у производној хали је спремна, хладна и топла проба постројења је завршена, још само да пристигне грашак за прераду и производња може да почне. Очекујемо да би берба грашка могла да буде завршена почетком сљедеће седмице - рекао је Љубојевић.

Послије грашка, каже Љубојевић, почиње прерада вишње, а онда и краставца. Упоредо са производњом, додаје, биће настављена и ревитализација постројења.

- Већој производњи и запослењу у "Сави" допринијеће и покретање другог брода производне хале у којем се комплетирају постројења, гдје ће се прерађивати различите врсте биљних култура - казао је Љубојевић.

"Сава Семберија" у нову производњу креће са слоганом "Сава мисли на Вас - мислите и Ви на Саву".

- Урадићемо све да се "Сава" врати на тржиште на начин који јој и доликује, а то је да буде најбоља у региону у преради поврћа и воћа, као и у производњи џемова и мармелада, по којима је некада била препознатљива - рекли су предузећу.

У ревитализацију некадашњег гиганта у прехрамбеној производњи до сада је уложено пет милиона марака.

Бијељинско предузеће купио је крајем прошле године Милорад Крстић за два милиона марака, чиме је преузео и обавезе предузећа од 1,1 милион марака према радницима и 75.000 марака према добављачима.

Пласман производа

Руководство "Саве" најавило је да уговорена производња за ову годину износи 4.500 тона, од чега је 2.000 тона уговорено за тржиште Србије.

- Производи ће се прво пласирати на домаћем тржишту, а извоз на инострано тржиште планиран је од идуће године - кажу у "Сави".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана