Погон кинеске компаније “Мирисан” руши рекорде, у плану и трећа смјена

Милијана Латиновић
Погон кинеске компаније “Мирисан” руши рекорде, у плану и трећа смјена

ДЕРВЕНТА - Из погона једне од највећих кинеских компанија “Мирисан” у Дервенти за свега мјесец дана у САД су пласирани душеци и јастуци од меморијске пјене вриједности осам и по милиона марака, што је више у односу на мјесечни извоз свих предузећа заједно у најмлађем граду Српске.

Потврдили су то за “Глас Српске” консултант ове компаније Бранислав Новић и градоначелник Дервенте Милорад Симић, који наглашавају да је то још једна потврда да је град на Укрини привредно чудо.

Новић истиче да је погон кинеске компаније у Дервенти почео да ради 1. октобра прошле године и већ сада броји нешто више од 100 радника који раде у двије смјене.

- У плану су нова запошљавања и формирање треће смјене. За први мјесец пословања извоз је био “тежак” око осам и по милиона. План је да извоз на крају ове године премаши 550 милиона марака. Сва роба тренутно иде у САД - рекао је Новић. Уз Дервенћане у предузећу је и неколико кинеских држављана који надгледају процес производње.

Новић истиче да је капацитет производне хале такав да не могу у овој години да планирају излазак на нека друга тржишта.

- План је да догодине проширимо халу и да дио асортимана радимо и за тржиште БиХ - рекао је Новић. Додао је да је план да се бренд “Млиллџ” кинеске компаније нађе и на тржишту Уједињених Арапских Емирата те да постоје велике шансе да тамо иду управо производи настали у Дервенти.

О каквом привредном гиганту је ријеч, каже први човјек Дервенте Милорад Симић, говори чињеница да су у Србији само неколико година након отварања погона досегли број од 1.300 радника, а осим тога познати су и као глобални партнер славног Манчестер јунајтеда.

- Дервента је широм отворила врата сваком озбиљном инвеститору. Ако нисмо могли помоћи, онда се бар трудимо да никоме не одмогнемо. Кинеска компанија је једна од 33 стране компаније у нашем граду од укупно 191 привредног субјеката. Њихов пословни резултат је вјетар у леђа цјелокупној привреди у Дервенти. Планирају да прошире производњу и запосле још 100 радника, што нас веома радује - истакао је Симић и нагласио да је кинеска компанија у великој мјери утицала на раст извоза овог града. Симић истиче да у овом граду послује 16 аустријских компанија те да има још заинтересованих, због чега ускоро очекује и отварање нових погона и радних мјеста.

Радници

Милорад Симић је истакао да је у Дервенти од око 25.000 становника према званичној евиденцији близу 7.000 запослених.

- Према посљедњој евиденцији Завода за запошљавање у нашем граду на евиденцији незапослених је свега 506 становника - рекао је Симић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана