Погача и со за повратак Новака

Taнјуг
Погача и со за повратак Новака

Београд -- Први авион националне авикомпаније Ер Србија, "ербас А319", вратио се јутрос из Абу Дабија за Београд. Путници су дочекани уз традиционалну српску погачу и со.

"Првијенац" у новој флоти Ер Србије, који је јуче отворио редовну линију Београд - Абу Даби и тако означио званични почетак рада нове српске авиокомпаније, слетио је јутрос на београдски аеродром чак 35 минута раније.

Авион са 35 путника и пет чланова посаде је стигао у 5.20, а предвиђени термин за слетање је био у 5.55 часова.

"Ако се по овом јутру дан познаје авиони Ер Србије ће долазити не само на вријеме него и нешто раније", изјавио је на свјечаном дочеку генерални директор београдског аеродрома "Никола Тесла" Велимир Радосављевић.

Делегација Србије на челу са првим потпредседником владе Александром Вучићем и представници медија су остали у Абу Дабију.

Авион, који је добио име "Новак Ђоковић", дочекан је у Београду редовним хлађењем воденим шмрковима. Путнике је затим са погачом дочекала дјевојка у традиционалној српској ношњи.

Путници, углавном странци, изјавили су по изласку из авиона да су веома задовољни Ер Србијиним авионом, да је лет био пријатан, а особље дружељубиво.

"Данас исписујемо странице нове историје авиосаобраћаја Србије. Први лет наше националне авиокомпаније Ер Србије који смо управо дочекали представља ново, модерно лице потенцијала наше земље у овој области", истакао је Радосављевић.

Насмијана лица особља, путника и већи број летова и нових дестинација које ће покривати Ер Србије представљају, како је рекао, промјену не само у изгледу већ и у суштини пословања.

Београдски аеродром "Никола Тесла" је водећи регионални центар са највећим растом броја путника и нових компанија из године у годину, истакао је Радосављевић.

Он је пожелио и Ер Србији да оствари своје пословне циљеве и постане регионални лидер у сегменту авиопревоза, али и као промотер Србије "на небу и на земљи"

Директор Дирекције за летачку дјелатност Ер Србије Слободан Радуловић је нагласио да ће нова страница историје српске авијације бити исписана ентузијазмом, професионалношћу и високим стандардом услуга.

Радуловић је рекао да је циљ Ер Србије да запослени и грађани Србије буду поносни на своју авиокомпанију.

Први лет Ер Србије на линији Београд - Абу Даби симболизује поштовање и захвалност према стратешком партнеру авикомпанији Етихад ервејз из Уједињених Арапских Емирата, додао је Радуловић.

Национална авиокомпанија Ер Србија "полетела" је јуче поподне првим летом авиона "ербас А 319" - Новак Ђоковић, са београдског аеродрома "Никола Тесла" за Абу Даби, што је званични почетак рада те компаније чији је циљ да постане водећа у региону.

У авиону за Абу Даби су, између осталих, били и генерални директор Ер Србије Дане Кондић, министар пољопривреде Драган Гламочић, министар финансија Лазар Крстић, замјеник предсједника Комитета Владе за сарадњу са УАЕ Младан Динкић, градоначелник Новог Сада Милош Вучевић, више професора за Београдског, Нишког и Новосадског универзитета, предсједник Привредне коморе Србије Жељко Сертић, привредници, представници медија...

Ер Србија ће, такође, успоставити нове летове са матичног аеродрома "Никола Тесла" у Београду поред Абу Дабију, ка Бањалуци, Букурешту, Љубљани и Прагу који ће бити реализовани до краја године.

Ти нови летови, како је речено, допуњују 29 дестинација ка којима су већ постојали летови ове авиокомпаније у оквиру летњег распореда летења за 2013.

Ер Србија, такође, планира да отвори још седам нових траса између јануара и априла слиједеће године, а до јуна 2014. учесталост и капацитет летова ће се удвостручити уз летове до дестинација у 43 земље са 73.000 мјеста за путнике на више од 670 летова недељно.

Влада Србије је у августу потписала са Етихад ервејзом споразум о стратешком партнерству којим је предвиђено да компанија из Уједињених Арапских Емирата постане власник 49 одсто капитала српске авиокомпаније, као и уговор о петогодишњем управљању српском националном авиокомпанијом.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана