Подстицаји за инвестиције и запошљавање

Драгана Келеч
Подстицаји за инвестиције и запошљавање

БAЊAЛУКA - Већина општина у Српској усвојила је стратешке планове за развој, па ће тако Мркоњић Град субвенционисати мала и средња предузећа, Приједор ће финансирати разне пољопривредне пројекте, а Козарска Дубица стимулисати потенцијалне инвеститоре.

Начелник Одјељења за привреду и финансије општине Мркоњић Град Жељка Стојичић рекла је да је ове године планирано 287.500 марака за изградњу нових привредних капацитета или њихово проширење путем кредитирања.

- Планирано је 253.000 марака за субвенције малим и средњим предузећима и развој пољопривредне производње, те за подстицај запошљавања приправника - истакла је Стојичићева и додала да ће бити издвојено и 50.000 марака за израду регулационих планова за пословне зоне.

Општина Приједор планирала је да ове године издвоји средства за развојне пројекте, подстицај запошљавању и унапређење пољопривреде.

- За пројекте у области пољопривреде за ову годину предвиђено је више од милион марака, од чега је 912.000 марака планирано за подстицај развоја пољопривреде, а 500.000 за развој привреде - рекао је начелник Одјељења за привреду и пољопривреду Боро Војводић.

Додао је да у области развоја привреде Приједор има 16 пројеката, а један од њих је и подстицај самозапошљавања, за који је планирано 150.000 марака.

- Сваке године распишемо јавни позив на који се могу пријавити сви незапослени, који морају да прођу обуку коју држи развојна агенција "Преда", послије чега раде бизнис план, на основу којих се бира максимално 30 корисника, а који могу да добију средства од 3.500 до 5.000 марака - истакао је Војводић.

У општини Нови Град планирана су средства за подстицај малих и средњих предузећа, док је општина Србац у намјери привлачења инвеститора усвојила подстицајне мјере за куповину земљишта у индустријским зонама "Црнаја" и "Ситнеши", у циљу изградње нових објеката.

У Подручној привредној комори Бањалука нагласили су да се ове мјере огледају у смањењу цијене земљишта, која је у пословним зонама умањена за 90 одсто у односу на тржишну цијену.

Општина Козарска Дубица утврдила је услове уласка инвеститора у пословну зону "Липова Греда", којима је предвиђен пакет стимулативних мјера за све потенцијалне улагаче, које се односе на цијену грађевинског земљишта у пословној зони, а које зависе од броја новозапослених радника и вриједности инвестиције.

- Предвиђен је и попуст за инвеститоре који намјеравају да покрену погон за прераду пољопривредних производа, који ће ангажовати локалне пољопривредне произвођаче - потврдили су у општини Козарска Дубица.

Пословне зоне

На основу стратешких планова за развој одређени су правци и приоритети развоја општина.

- У циљу привлачења инвеститора неке локалне заједнице раде и на оснивању пословних зона, у којима настоје да инвеститорима обезбиједе веома повољне услове за пословање - кажу у Подручној привредној комори Бањалука.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана