Подстицаји сигуран ослонац фармама

Данијела Бајић
Подстицаји сигуран ослонац фармама

БАЊАЛУКА - На рачуне фармера у Републици Српској за шест мјесеци ове године легло је 17,4 милиона марака за произведено и предато млијеко, што овом сектору омогућава стабилност упркос бројним изазовима који оптерећују производњу.

Премије за млијеко сигуран су ослонац фармерима, који на крају ове године очекују већу производњу у односу на лањску без обзира на проблеме које су им овог љета проузроковале екстремне врућине.  Подаци Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде РС показују да је од јануара до краја јуна ове године произведен 62,1 милион литара млијека.

Начелник Одјељења за сточарску производњу у овом министарству Милан Пузигаћа истакао је за “Глас Српске” да се производња, према подацима Агенције за аграрна плаћања, у посљедње три године креће око 124 милиона литара откупљеног и премираног млијека на годишњем нивоу, а подршку остварује од 2.500 до 2.700 произвођача.

- Укупан број премираних музних грла се креће од 31.185 до 33.472. Овај број укључује и грла у систему откупа и грла чије се млијеко прерађује на газдинству - казао је Пузигаћа.

Додао је да прераду млијека и млијечних производа у Српској обављају три мљекаре и сирана. У откупу млијека у Српској са инсталисаним дневним капацитетом око 400.000 литара млијека, истакао је он, учествују и три мљекаре са подручја ФБиХ.

- Међутим, мљекаре прерађују око 260.000 литара млијека на дан, тако да имају искоришћеност капацитета од 66 одсто. Структура прераде млијека није се значајније мијењала, преовладава производња УХТ стерилизованог млијека и ферментисаних производа на нашем тржишту, док се биљежи недостатак финалних производа, а нарочито домаћих сирева - нагласио је Пузигаћа.

По основу премије за произведено и предато млијеко лани је исплаћено 29,4 милиона КМ, док је планом расподјеле средстава за ову годину предвиђено 35 милиона КМ.

- Премија за млијеко у овој години је повећана за три фенинга, односно сада је 0,28 марака по литру, при чему су задржане и све остале мјере подршке, укључујући и набавку музних робота - казао је Пузигаћа.

У протекле три године ресорно министарство је, подсјетио је он, субвенционисало набавку десет музних робота у износу од 1,17 милиона КМ.

- За ову годину пет произвођача је искористило могућност и резервисало средства за музне роботе у износу потенцијалног поврата од 619.000 КМ - казао је Пузигаћа.

Предсједник Удружења мљекара РС Милорад Арсенић казао је да су подстицаји из републичког буџета значајна подршка сточарима.

- Повећање премије за млијеко у износу од три фенинга и те како се осјети. И то је сигурно, у једну руку, допринијело да сектор производње и прераде млијека одржава стабилност упркос екстремним врућинама и поремећајима на тржишту - рекао је Арсенић.

Додао је да фармерима, који планирају да повећају производњу, проблем представља то што мљекаре не желе да проширују сировинску базу.

Капиталне инвестиције

Милан Пузигаћа је казао да ће за капиталне инвестиције мљекарима бити исплаћено укупно 15 милиона КМ, док је за приплодне јунице намијењено 1,5 милиона КМ.

- Такође, за остале мјере подршке на које произвођачи млијека остварују право, као што је производња житарица, уљарица, те право на регресирани дизел, произвођачи млијека партиципирају оквирно 5,7 милиона КМ. Када се све узме у обзир, може се констатовати да произвођачи млијека искористе око 40 одсто укупних средстава аграрног буџета - казао је Пузигаћа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана