Подстицаји подстрек за нови раст плата

Милијана Латиновић
Подстицаји подстрек за нови раст плата

БАЊАЛУКА - Подстицаји у привреди на које послодавци могу рачунати и у вријеме пандемије вируса корона отварају врата за ново повећање плата у реалном сектору које у појединим предузећима најављују и до краја године уколико обим производње буде враћен у нормалне токове.

Захтјев за додјелу подстицаја по основу повећања плата запосленима поднијело је 556 привредних субјеката у Српској, чиме је обухваћено 20.663 радника.

- Због већег броја захтјева, броја радника и износа повећаних плата очекујемо већи износ подстицаја од износа из првог обрачунског периода од 3,15 милиона марака, а новац је предвиђен буџетом РС - навели су у Министарству привреде и предузетништва РС и додали да су захтјев за додјелу подстицаја углавном поднијели привредници из прерађивачког сектора, односно више од 30 одсто.

Из ресорног министарства раније су нагласили да је као резултат примјене Закона о подстицајима у привреди Српске дошло до повећања плата за 20 одсто у односу на износ из марта 2019. године код привредних субјеката који су остварили право на подстицај, као и до раста прихода од доприноса, те повећања броја запослених.

Директор предузећа “Дрвопродекс” Бањалука Дарко Партало каже да су плате за око 310 запослених радника повећали за око десет одсто у другом полугодишту прошле године.

- Успјели смо задржати и број запослених и ниво плата које смо у потпуности исплаћивали и у вријеме пандемије. Сви смо били у паници због ове кризе, али постепено се враћа све у нормалу. Пад производње и извоза је око 15 одсто, а знатно бољи резултат очекујемо у другом полугодишту па ако буде простора, крајем године можда поново успијемо повећати плате - истакао је Партало.

Нагласио је да су подстицаји подстрек за очување производње.

- Ако сачувамо раднике, добављаче и купце, имаћемо будућност и моћи ћемо очекивати већу зараду - поручио је Партало, који је и предсједник Удружења дрвопрерађивача РС.

Захтјев за подстицаје поднио је и власник компаније “Крајина клас” и ланца пекара “Мања” Саша Тривић, који каже да су плате за око 350 радника у другом циклусу успјели повећати за пет до десет одсто.

- Подстицаји привреди су мјера која се одржала упркос корони и то је сигурно нада за опоравак. Вјерујем да је ова криза привремена и да ће нам свима чим ово прође приоритет поново бити повећање плата да бисмо зауставили масован одлив радне снаге - рекао је Тривић, који је и предсједник Уније удружења послодаваца РС.

Закон

Закон о подстицајима у привреди РС, чија је примјена почела 1. јула прошле године, успоставио је оквир за додјелу подстицаја привредним субјектима с циљем повећања конкурентности и продуктивности привреде у Српској.

Законом је предвиђено да привредни субјекти остварују право на подстицај за повећање плата у два обрачунска периода, односно од 1. јануара до 30. јуна и од 1. јула до 31. децембра.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана