Подржати домаћу пиварску индустрију

Срна
Подржати домаћу пиварску индустрију

БАЊАЛУКА - Први Фестивал пива, који је окупио произвођаче пива у Републици Српској, одржан је данас у Подручној привредној комори Бањалука, а министри у Влади Српске и представници привреде том приликом су истакли да је потребно подржати домаћу пиварску индустрију, али и конзумирати домаће производе.

Министар трговине и туризма Републике Српске Денис Шулић рекао је да ће институције Српске наћи начина да помогну свим привредницима, додајући да очекује да ће се број привредника који се баве производњом пива у Српској повећати.

Он је рекао да су активности Подручне привредне коморе Бањалука примјер свима како се треба односити према пословној заједници.

"Република Српска је у БиХ лидер што се тиче производње пива. Наша жБањалучка пивараж је неприкосновени лидер што се тиче домаћих пивара, а у Српској имамо организованих 15 занатских жкрафтж пивара. То су људи које требамо подржати, наравно уз наше бањалучко пиво", рекао је Шулић на отварању Фестивала пива.

Он је напоменуо да је важно радити на едукацији становништва Српске о предностима куповине домаћих производа.

"Домаће пиво значи јача Република Српска. То ће бити и у наредном периоду интенција Министарства трговине и туризма", истакао је Шулић.

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Саво Минић рекао је да ће и његово министарство, мјерама у аграрном буџету, пружити помоћ домаћој понуди "крафт" пива.

Он је навео да подаци показују да Република Српска највише пива извози у Србију и Хрватску, али да и највише пива увози из тих држава.

"Постоји велика несразмјера колико пива увозимо, а колико мало извозимо", рекао је Минић, поручујући да је потребно конзумирати домаће производе јер се тиме ствара нова вриједност у Српској.

Предсједник Подручне привредне коморе Бањалука Горан Рачић навео је да је стање забрињавајуће када је ријеч о пиварском тржишту Републике Српске и БиХ.

"Република Српска је само у прошлој години остварила дефицит од 47 милиона КМ у спољнотрговинској размјени, а ако узмемо цијелу БиХ то је негдје више од 130 милиона КМ дефицита у вези са увозом пива", рекао је Рачић.

Он је додао да је, с обзиром на капацитете домаћих пиварских индустрија, потребно тражити начин како заштитити домаћу производњу пива.

Рачић је нагласио да је данашњи Фестивал пива један од начина промоције домаће пиварске производње, како би се сачувала домаћа производња и радна мјеста.

Манифестацију "Фестивал пива 2023" организовала је Подручна привредна комора Бањалука у сарадњи са произвођачима пива из Републике Српске, а уз подршку Занатско-предузетничке коморе Српске, Пољопривредног задружног савеза Српске и Бањалучке пиваре.

На Фестивалу су представљена пива, вођени билатерални разговори произвођача, угоститеља и дистрибутера пива из БиХ и региона, те размијењена искуства у тој области.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана