Подршка малом предузетништву

Глас Српске
Подршка малом предузетништву

БAЊA ЛУКA - Најављиване кредитне подршке малом и средњем предузетништву средње и југоисточне Европе оствариће се расподјелом 1,2 милијарде евра кредита Европске инвестиционе банке путем групе Уникредит, пренијеле су агенције.

Свеукупан износ на располагању економијама земаља од Хрватске и БиХ, преко Бугарске, Румуније, Србије или Македоније је 24,5 милијарди евра. Њих ће, осим Развојне банке ЕУ која пласира укупно 11 милијарди евра, осигурати или су већ одобрили Свјетска банка и Европска банка за обнову  и развој, преноси Глас Aмерике.

Специјалност ових кредита је да су кројени како би припомогли изласку из кризе бројним фирмама. Одобравају се једноставније и брже од досадашњих, уз пуну транспарентност процеса. Истиче се и да је то кредитирање уз најповољније услове на тржишту. Група Уникредит истовремено ће средствима Европске инвестицијске банке кредитирати мала и средња подузећа у Aустрији. Група је изабрана стога што је развила снажну мрежу у земљама средње и источне Европе. Приступ овим средствима с могућношћу стоодстотног кредитирања пројеката имају фирме са мање од 250 запослених. Кредити су на располагању и већим фирмама, оним од 250 до три хиљаде запослених, с тим да кредит покрива максимално половину инвестиције.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана