Подношење тужбе чека одлуку Владе

Марина Чигоја
Подношење тужбе чека одлуку Владе

БAЊAЛУКA - Правобранилаштво РС и Инвестиционо-развојна банка РС ће по добијању одлуке Владе РС о раскиду приватизационог уговора Фабрике дувана Бањалука прикупити потребну документацију, поднијети тужбу и тражити раскид уговора, потврдили су у овим институцијама.

Главни правобранилац РС Слободан Радуљ истакао је да ће Правобранилаштво РС тражити од суда да донесе привремену мјеру забране располагања имовином Фабрике дувана Бањалука до окончања судског поступка да не би дошло до отуђења имовине и растурања фабрике. 

Влада РС донијела је у четвртак одлуку да раскине уговор о продаји државног капитала у Фабрици дувана Бањалука са предузећем "Aнтонић трејд" из Лакташа јер купац није испоштовао приватизациони уговор, и како би било спасено више од 300 радних мјеста и производња у Фабрици дувана.

- У овом моменту је најважније очување производње и имовине предузећа. Треба да нађемо законске инструменте како да заштитимо имовину јер је то сада акционарско друштво, а који ће органи и на који начин о томе одлучивати је нешто што није у нашој надлежности. Наше је да поднесемо тужбе и да пред судом докажемо да уговор није испуњен и да га треба раскинути на штету купца - нагласио је Радуљ.

Он је истакао да је у овом тренутку тешко говорити о крајњем исходу процеса јер се први пут иде на поништавање приватизације.

- Имали смо искуства у смислу поништавања правних радњи, али поништавање цијелог процеса приватизације нисмо имали. То је нешто ново и сигурно је да ћемо уложити максималан напор да дође до поништавања приватизације јер за то очигледно постоје разлози, а то би сигурно утицало и на друге који су купили државни капитал, зауставили производњу, а раднике отпустили, да то не чине. Ово је добар потез Владе и то је требало много раније учинити - нагласио је Радуљ.

Власник Фабрике дувана лакташко предузеће "Aнтонић трејд" промијенио је њену претежну дјелатност са производње на трговину цигаретама, а није испоштовао ни преузете обавезе инвестирања. Укупни дугови Фабрике премашили су 12 милиона марака, што је за три милиона више од вриједности капитала предузећа, због чега му је пријетила ликвидација.

Власник Фабрике дувана Небојша Aнтонић ухапшен је средином августа када је у акцији "Кафа" разбијена организована криминална група којој се на терет стављају царинске преваре, фалсификовање и фиктивни увоз кафе на основу којег су добијали поврат ПДВ-а и оштетили буџет за милионске износе.

"Aнтонић трејд" је у септембру 2006. године купио 55 одсто државног капитала у Фабрици дувана за око 2,1 милион марака.

ИРБ

У Инвестиционо-развојној банци РС су рекли да је задатак ИРБ-а да заједно са Правобранилаштвом покрену поступак раскида уговора, те да ће по добијању одлуке Владе доставити Правобранилаштву сву потребну документацију.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана