Поднесен захтјев за стечај у Алумини

Capital.ba
Поднесен захтјев за стечај у Алумини

Бањалука - Предсједник управе зворничке "Алумине" Милорад Мотика предао је суду захтјев за стечај ове компаније без одобрења Одбора повјерилаца Фабрике глинице "Бирач".

У Окружном привредном суду у Бијељини су потврдили да је Мотика захтјев за стечај поднио 5. маја, а као разлог је навео пријетећу платежну неспособност. Управа компаније гурањем "Алумине" у стечај покушава да избјегне намирење потраживања предузећа "Павгорда" и нову блокаду рачуна која би ускоро требало да услиједи. Проблеми "Алумине" појавили су се када је Основни суд у Зворнику донио рјешење о блокади рачуна у корист "Павгорда" како би било намирено потраживање које је Укио банка имала на основу кредита датих повезаним литванским предузећима која су као и "Алумина" пословала у саставу "Бирча" у којем је покренут стечај. "Павгорд" је раније откупио потраживање Укио банке. Након што је Окружни привредни суд у Бијељини одбио тужбени захтјев Укио банке, рачун је 20. априла деблокиран на 60 дана.

Стечајни управник "Бирча" Лазо Ђурђевић потврдио је да је управа "Алумине" поднијела захтјев за стечај, али о детаљима није желио да говори, а Мотика се није јављао на телефон.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана