Подијељена половина имовине бивше СФРЈ

Тања Милаковић
Подијељена половина имовине бивше СФРЈ

БAЊA ЛУКA - Представници БиХ очекују да ће на сљедећем састанку преговарача република некадашње СФРЈ, у вези са спровођењем Споразума о сукцесији имовине бивше Југославије, бити ријешена спорна питања око којих до сада није постигнут договор.

Речено је ово "Гласу Српске" у Министарству финансија и трезора БиХ. Они истичу да се процјењује да је до сада подијељена половина имовине бивше СФРЈ.

- Састанак у Сарајеву требало би да буде одржан у фебруару сљедеће године, а на њему очекујемо помак у рјешавању спорних питања о којима није постигнут договор на састанку у Београду у септембру ове године. По Споразуму о питањима сукцесије, БиХ припада 15 одсто имовине, односно 39.960.000 америчких долара од укупне вриједности дипломатско-конзуларне имовине која је остала да се подијели. Та имовина процијењена је на 266.400.000 долара - истакла је портпарол овог министарства Љерка Бојић.

Она истиче да је рјешавање статуса дипломатско-конзуларне имовине за БиХ приоритет.

- БиХ има потребу да дио који јој припада што прије имплементира због рјешавања својих потреба, као и продаје имовине која није у функцији дипломатско-конзуларне мреже. За нас је неспорна досљедна примјена Aнекса "Г" овог споразума, који се односи на приватно власништво и стечена права - рекла је Бојићева.

То значи, каже она, да се права која су постојала на дан 31. децембра 1990. године примјењују у пуном правном капацитету у смислу приступа домаћим и међународним управним и судским трибуналима, а са циљем враћања имовине и права.

Бојићева је истакла да би у Сарајеву требало бити ријечи и о располагању имовином чија је расподјела договорена у Загребу, а БиХ би требало да припадне осам објеката, односно четири амбасаде и четири резиденције.

На састанку одржаном у Београду предсједник Владе Србије Мирко Цветковић рекао је да ће рјешавање питања власништва над имовином значајно утицати на већи прилив страних инвестиција и бржи економски развој држава региона.

Представник БиХ, министар финансија Драган Вранкић, тада је рекао да нема потребе да иједна земља бивше Југославије оспорава одредбе из Споразума о питањима сукцесије и да садашње државе на бази реципроцитета треба да омогуће улазак у посјед имовине.

Рачуни у банкама

БиХ припада и 15,5 одсто нераспоређеног износа од 588.880.000 америчких долара са рачуна из мјешовитих банака бивше СФРЈ.

- Ни око овога није постигнут договор у Београду јер србијанска страна тврди да не располаже званичним подацима гдје се ова средства налазе. Очекујемо да ће се и о томе разговарати на сљедећем састанку - истакла је Бојићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана