Подигнута рампа оживјела би полупразне фарме

 Анита Јанковић Речевић
Подигнута рампа оживјела би полупразне фарме

БАЊАЛУКА - Узгајивачи свиња и говеда у Српској, иза којих су три тешке пословне године, све наде полажу у Европску унију од које очекују да што прије подигне рампу за извоз црвеног меса из БиХ, јер би им то омогућило да оживе полупразне фарме, али и остваре већу зараду пласманом квалитетнијих комада у тамошње трговине.

БиХ је почетком мјесеца Европској комисији доставила одговоре на додатна питања из акционог плана у вези са испуњавањем препорука за могућност извоза црвеног меса на тржиште ЕУ. Министар спољне трговине и економских односа БиХ, Сташа Кошарац тада је изразио очекивање да ће Европска комисија у што скоријем периоду прихватити допуњени акциони план и издати зелено свјетло за извоз, а иста очекивања имају и сточари из Српске.

Предсједник Удружења узгајивача свиња у Српској, Мишо Маљчић каже да би такав потез био велика шанса за узлет домаће производње.

- Италијани имају интерес да из БиХ купују свиње које су храњене искључиво нашим, домаћим житом и сојином сачмом која није ГМО јер се појављују специфични купци који траже производе без тих примјеса. Ми имамо произвођаче који врше узгој на тај начин, производе квалитетно месо које због немогућности изласка на тржиште ЕУ нисмо у могућности пласирати - казује Маљчић за “Глас Српске”.

Додаје да би се подизањем рампе ријешио и проблем допремања меса до Турске, која вапи за свињетином.

- БиХ с Турском има уговор о извозу без великих оптерећења, а у тој земљи и око милион људи конзумира свињетину коју им све ове године не можемо извести јер не може преко територије ЕУ, а транспорт бродом преко Црне Горе је неисплатив - прича Маљчић.

Домаћи привредници, према његовим ријечима, извоз црвеног меса у Европу морају схватити озбиљно и не смију дозволити грешке и манифетлуке какве су пратиле пласман јабуке у Русију.

- Капацитети наших фарми су одлични, али због протекле три године, које су биле изузетно неповољне, ти објекти су сада малтене празни. Због свега тога сада смо у ситуацији да цијена прасића страховито расте, сада је око осам КМ по килограму живе ваге, а тек ће кулминирати пред Божић и друге јануарске празнике. Висока је и цијена товних свиња, креће се између четири и пет КМ по килограму живе ваге и још ће ићи горе - навео је Маљчић.

Предсједник Удружења узгајивача товне јунади у Републици Српској, Горан Митровић каже да је отвореност тржишта први предуслов за нормално функционисање, а БиХ је годинама “затворени кавез” у који роба стиже са свих страна, али излази веома споро и под отежаним условима. 

- Тржиште БиХ је веома скучено, а за економску утакмицу и напредак треба нам отвореност. Подизање рампе за извоз црвеног меса био би екстра искорак јер би нам омогућио да Европљанима продамо скупље категорије меса за којим је код нас слабија потражња, али и да будемо конкурентнији за јефтиније категорије које се махом узвозе из Европе, а чијим цијенама сада не можемо парирати - рекао је Митровић и додао да би тиме имали сигурност у планирању раста производње.

Буџет

Мишо Маљчић каже да је пред произвођачима и додатни бенефит, 180 милиона КМ аграрног буџета идуће године.

- С новим ресорним министром морамо наћи начин да што брже реорганизујемо производњу и анимирамо што више људи да се врате сточарству јер сигнали који стижу из Европе нису повољни. И тамо је дошло до колапса у сточној производњи и да бисмо избјегли несташицу меса морамо водити рачуна о сигурности наше производње и потрошње - рекао је он. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана