Подигнут кредитни изглед Србије

Танјуг
Подигнут кредитни изглед Србије

Београд - Агенција за оцјену кредитног рејтинга Стандард и Пурс промјенила је кредитни изглед Србије са негативног на стабилни, док је кредитни рејтинг задржан на нивоу ББ минус, саопштено је из Министарства финансија.

Изгледи Србије побољшани су, како пише, захваљујући успјешно спроведеним мјерама фискалне консолидације током 2015.

Поред те чињенице, како се наводи у саопштењу, промјени кредитног изгледа су доприњеле и смањене спољнотрговинске неравнотеже, отпочињање процеса структурних реформи у јавном сектору и опоравак економске активности.

Према наводима из саопштења ове рејтинг агенције, а које преноси Министарство, умјерене стопе БДП-а подржане инвестицијама, уз успјешно спровођење споразума са ММФ-ом, доприњеће одржавању повјерења инвеститора у Србију.

Структурне реформе које спроводи Влада Србије, подржане „станд бy“ аранжманом закљученим са ММФ-ом, према очекивањима Стандард и Пурса, у наредном средњорочном периоду стабилизоваће јавне финансије и смањити учешће државе у економији.

Позитивним за кредитни рејтинг оцјењује се и отварање првих поглавља у процесу евро интеграција.

Стандард и Пурс ће повећати кредитни рејтинг Србије у наредном периоду уколико се настави спровођење програма фискалне консолидације, спроведу неопходне структурне реформе и оствари напредак у процесу економске и институционалне интеграције у ЕУ.

Јавне финансије у Хрватској и даље у лошем стању

Америчка рејтинг агенција "Стандард и пурс" оцијенила је да су јавне финансије у Хрватској и даље у лошем стању, а да реформе нису кренуле јер влада још није формирана.


Према оцјени Агенције, Хрватска је изашла из рецесије, али ће раст у овој години бити слаб и зависиће од спољних фактора.

"Стандард и пурс" задржао је досадашњи дугорочни кредитни рејтинг Хрватске на "ББ" и краткорочни на "Б", али су задржани и негативни изгледи јер и даље постоји могућност снижења рејтинга у сљедећих шест до 12 мјесеци.

Пад рејтинга могао би да услиједи ако нова влада, за коју очекују да ће бити формирана овог мјесеца, не предузме снажне мјере којима може ријешити фискалне и економске проблеме.

Из Агенције наводе и да Хрватска вјероватно неће успјети у року да испуни захтјеве из процедуре за смањење прекомјерног дефицита.

"Од почетка процедуре за смањење прекомјерног дефицита 2013. године постигнут је минимални напредак, те је вјеројатно да Хрватска неће испоштовати рок који је био предвиђен за 2016. годину", истичу из Агенције.

Ипак, наводе да је могуће да Хрватска постепено смањи дефицит који би послије 2018. године могао пасти на прихватљив ниво од три одсто.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана