Под лупом селективна помоћ у ФБиХ

Милијана Латиновић
Под лупом селективна помоћ у ФБиХ

БАЊАЛУКА - Одлука федералних институција према којој су привредници са сједиштем у Српској који послују у ФБиХ остали ускраћени за помоћ у превазилажењу посљедица пандемије вируса корона наћи ће се под лупом Конкуренцијског савјета БиХ.

Портпарол Привредне коморе РС Владимир Благојевић рекао је да на захтјев Привредне коморе РС Конкуренцијски савјет покреће поступак против Пореске управе ФБиХ ради утврђивања постојања забрањених конкуренцијских дјеловања у упутству ове управе које се односи на помоћ привредним субјектима ради превазилажења негативних ефеката пандемије. Он је подсјетио да је проблем настао када је Пореска управа ФБиХ прописала да право на субвенционисање доприноса имају само обвезници са сједиштем у Федерацији и само запослени који раде у ФБиХ, те да право на субвенционисање немају пословне јединице на подручју тог ентитета чије је сједиште у Српској или Брчко дистрикту.

- Доношењем овог акта, Пореска управа ФБиХ је ограничила и нарушила тржишну конкуренцију јер је примијенила и још примјењује различите услове за идентичне трансакције са другим привредним субјектима, те подијелила тржиште и изворе прихода, односно привредна друштва из Српске и Брчко дистрикта довела у неповољан положај - нагласио је Благојевић. Према његовим ријечима, у питање је доведена ликвидност великог броја пословних субјеката који нису остварили право на субвенцију доприноса у складу са спорним упутством, а у већини случајева ријеч је о предузећима којима је мјерама надлежних у потпуности био забрањен рад због спречавања ширења вируса корона.

С друге стране, додаје Благојевић, привредна друштва са сједиштем на подручју ФБиХ, која имају пословне јединице у Српској или Брчко дистрикту, остварила су право на субвенцију доприноса или исплату најниже плате у бруто износу.

У међувремену, селективан однос према фирмама из Српске  настављен је у појединим кантонима. Један од привредника из Српске који у Кантону Сарајево има четири пословнице, а који из страха од још веће дискриминације није желио да му наводимо име, рекао је “Гласу” да не зна како ће испливати из ове кризе.

- Једино на кога се можемо ослонити је Привредна комора РС и нико више. Дискриминација је настављена јер је новим огласом за помоћ привреди Кантон Сарајево навео да се могу пријавити и фирме са сједиштем у другим кантонима, али не и оне чије је сједиште у РС - казао је овај привредник.

У пословним јединицама друштава са сједиштем у РС које послују на територији Федерације запослено је око 1.500 радника, који су искључиво радници са пребивалиштем у ФБиХ.

Доприноси

Владимир Благојевић је навео и да је Пореска управа ФБиХ у потпуности занемарила чињеницу да привредна друштва са сједиштем у Српској, односно дистрикту, која имају пословне јединице у ФБиХ, редовно уплаћују доприносе за запослене у тим пословним јединицама.

- У том смислу, та предузећа су у потпуности изједначена са привредним друштвима из ФБиХ, у складу са федералним Законом о доприносима - рекао је Благојевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана