Почиње трка за Телеком Србија

Глас Српске
Почиње трка за Телеком Србија

БЕОГРAД - Тендер за продају 51 одсто акција "Телекома Србија" објављен је јуче у београдској "Политици" и лондонском "Фајненшел тајмсу", а пријаве купаца примаће се до 26. новембра, пренијеле су агенције.

Министар за телекомуникације и информационо друштво Србије Јасна Матић рекла је да ће "Телеком" бити продат најраније почетком идуће године, те да се очекује да ће три до пет телекомуникационих компанија исказати интересовање за већински пакет акција српског предузећа.

- Цена компаније зависиће од интересовања купаца, а према проценама она ће бити 1,4 милијарде евра. Осим "Дојче телекома" и "Телекома Aустрија", који су раније исказали интересовање за српски "Телеком", на тендеру би могао да учествује и "Франс телеком" - рекла је Матићева.

Портпарол "Телекома Aустрија" Урсула Новотни рекла је да акционари разматрају повећање учешћа у компанији.

Aна Бишоф из "Дојче телекома" рекла је да је још рано за најаву њиховог учешћа на тендеру за "Телеком Србија".

Као потенцијални купци компаније спомињани су и национални оператери из Турске, Египта и Шведске.

Српски премијер Мирко Цветковић рекао је да ће средства од продаје "Телекома" бити одвојена на посебан рачун буџета, те да ће бити употријебљена за инфраструктурне пројекте, а не за текуће трошкове.

- Средства од приватизације "Телекома" биће намењена за изградњу саобраћајница које повезују Коридор 10 са осталим местима у Србији, као и за изградњу аутопута према јужном Јадрану - казао је Цветковић.

Влада Србије посједује 80 одсто "Телекома", а преосталих 20 одсто акција у власништву је грчке компаније "ОТЕ", у којем "Дојче телеком" има 30 одсто удјела.

"Телеком Србија" већински је власник "Телекома Српске" и црногорског "м:тела".

Бесплатне акције

Скоро пет милиона грађана, те 35.752 садашњих и некадашњих радника у "Телекому Србија" стекло је право на бесплатне акције у компанији. Капитал за стицање права на пренос бесплатних акција радницима износи највише 6,52 одсто од процијењене тржишне вриједности укупног капитала "Телекома".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана