Почиње трка за куповину пунта

Далиборка Секулић
Почиње трка за куповину пунта

БAЊA ЛУКA - Први контингент од 300 субвенционисаних аутомобила "застава 10" односно "пунто" у РС требало би да стигне почетком септембра, а до сада је интерес за куповину "пунта" изразило више од 400 становника Српске, казао је "Гласу Српске" директор бањолучке фирме "Самакс", овлашћеног дилера "Фијат аутомобила Србија" у РС Саша Чудић.

Нове власнике "пунта", каже Чудић, најприје очекује потписивање предуговора, послије чега ће сви купци морати да прођу кроз предвиђену процедуру.

- По потписивању предуговора које је планирано за идућу седмицу, купци ће морати да свој стари аутомобил одвезу у један од 13 рециклажних центара, гдје добијају потврду. Стари аутомобил посије тога одјављују у полицији, уплаћују потребан новац, те се поново враћају у "Самакс" гдје закључују уговор о куповини - објаснио је Чудић и додао да ће првих 300 "пунта" бити равномјерно распоређено по Републици Српској, те ће се највјероватније мјесечно продавати по 70 возила.

- Септембарски контингент возила је произведен и "Самакс" је спреман за реализацију уговора. Купци у РС моћи ће да купе модел "фијат пунто актуел" са основним пакетом опреме - рекао је Чудић.

Влада РС и Србије потписале су 15. јуна споразум о привредној сарадњи којом је грађанима РС омогућена куповина крагујевачког "пунта" по цијени од 5.999 евра са порезом. Уговором између Влада предвиђено је да  РС плати субвенцију од 1.000 евра за куповину, а Србија са 613 евра субвенционише транспорт, гаранције и осигурање.

Чудић каже да купац плаћа трошкове царинског евидентирања, који износе један одсто од цијене, односно 60 евра и трошкове шпедиције, који неће бити већи од 100 евра.

Кредит за куповину "пунта" дају Уни Кредит и Комерцијална банка, са роком отплате до седам година по дисконтним, фиксним каматним стопама од 3,7, односно 4,5 одсто.

Портпарол Уни Кредит банке Ивона Цукијати казала је да банка још увијек не пласира кредите за куповину "пунта" те да за њих постоји велики интерес.

Директор Сектора за послове са становништвом у Комерцијалној банци Бања Лука Горан Михајловић казао је да постоји одређено интересовање за кредите намијењене куповини "пунта", те да наредих дана очекују већи интерес.

Трактори

Споразумом између Србије и Републике Српске предвиђена је и продаја трактора београдског ИМТ-а са попустом од 2.000 евра у РС. У Уни кредит банци казали су да је ова банка до сада одобрила десетак кредита за куповину ИМТ трактора. Први кредит за куповину трактора, кажу у Уни Кредиту, пласиран је у општину Челинац.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана