Почиње талас протеста у Грчкој

Агенције
Почиње талас протеста у Грчкој

Атина - У Грчкој данас почиње низ протеста због најављеног усвајања пакета нових мјера штедње, а први ће са штрајком почети запослени у атинском јавном превозу и државној новинској агенцији, преносе агенције.

Атински метро, тролејбуски саобраћај и електричне жељезнице објавили су 24-сатни штрајк, саопштили су њихови синдикати.

Прошлоседмични штрајк запослених у метроу изазвао је прави хаос у градском саобраћају у Атини.

Грчки новинари, данас по други пут у посљедњих седам дана, штрајкују против планова за спајање њиховог фонда за социјално осигурање са државним фондом.

Први покушај усвајања приједлога закона, који је предложио министар финансија Јанис Стурнарас, а који се тицао спајања фондова здравственог осигурања новинара, грађевинских инжењера и адвоката са Националном организацијом за здравствену заштиту није добио већину у парламенту, али га је Влада поново предложила као амандман на Закон о приватизацији.

Новинари су ступили у штрајк након што је Влада објелоданила намјеру да ће он бити поново на гласању у парламенту у сриједу, као дио пакета структурних мјера.

У уторак ће се штрајкачима придружити жељезничари и морнари, који неће саобраћати два дана.

За уторак и сриједу планиран је генерални штрајк синдиката у државном и приватном сектору.

Штрајковаће и љекари, као и радници у државној електро-компанији, који су запријетили да ће обуставити испоруку електричне енергије.

У сриједу за када је најављено усвајање пакета структуних мјера штедње штрајковаће и таксисти, а дјелимично ће бити редукован и авиосаобраћај, који ће бити обустављен на три сата у послије подневним часовима.

Грчка Влада ће тијесном већином успјети да усвоји пакет мјера штедњи, а затим и кризни буџет за 2013. годину који предвиђа смањење трошкова у наредној години од 13,5 милијарди евра у замјену за 31,5 милијарди евра сљедеће транше кредита од међународних кредитора ЕУ, Европске централне банке и ММФ-а, који је стопиран у јуну ове године.

Грчки параламент чине 300 посланика, а очекује се да пакет мјера штедње буде усвојен гласовима Нове демокатије и социјалистичког покрета ПАСОК.

Наредне седмице очекује се и усвајање кризног буџета за 2013. годину.

Грчка се налази у дубокој финансијској кризи и с циљем превазилажења рецесије у договору са међународним кредиторима Влада је принуђена на предузимање ригорозних мјера штедње.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана