Почиње са радом Јадран-Нафтагас

Марина Чигоја
Почиње са радом Јадран-Нафтагас

БAЊAЛУКA - Нафтна индустрија Србије (НИС) и руски "Њефтегазинкор" основали су у Бањалуци фирму за истраживање и производњу нафте у Републици Српској - "Јадран-Нафтагас", које би требало да почне са радом у току овог мјесеца.

Потврдио је ово "Гласу Српске" први замјеник директора Оптима групе Славко Шћепановић и додао да је у току регистрација предузећа.

- Планирамо да у јануару свечано пустимо у рад ово предузеће. Надам се да ће истраживање нафте у Републици Српској бити започето већ ове године - истакао је Шћепановић.

Основне дјелатности "Јадран-Нафтагаса" биће истраживање и производња нафте и гаса, а сродне вађење сирове нафте и природног гаса. Ово предузеће бавиће се и услужним дјелатностима вађења нафте и гаса, те испитивањем терена, бушењем и сондирањем.

Основни капитал "Јадран-Нафтагаса" износи 2.000 марака, при чему је оснивачки улог НИС-а 1.320, односно 66 одсто, а "Њефтегазинкора" 680 марака, односно 34 одсто, објављено је на сајту Београдске берзе, пренијела је Срна.

Директор Нафтне индустрије Србије Кирил Кравченко и генерални директор Оптима групе Јуриј Белов потписали су половином јула прошле године у Бањалуци Меморандум о сарадњи двије компаније на истраживању налазишта нафте на простору Републике Српске, чија је вриједност 150 милиона долара.

Генерални директор руске компаније "Зарубежњефт" Николај Брунич рекао је раније да очекује да ће до краја 2011. године бити завршена прва истраживања.

У Министарству индустрије, енергетике и рударства Републике Српске раније су казали да би у случају добрих резултата истраживања, експлоатација нафте и гаса у Републици Српској могла да почне већ 2014. године.

- Максимална количина производње на налазиштима биће достигнута до 2020. године и требало би да износи до милион тона годишње - рекли су у Министарству и додали да ће се нафта у Српској истраживати на четири локације у три басена, и то у посавском, тузланском и лопарском.

НИС у Русији

Према информацији са Београдске берзе, у Русији је основан и огранак НИС-а, чија ће основна дјелатност бити заштита и заступање интереса НИС-а у односима са органима државне власти Русије, те са предузећима, организацијама и установама.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана