Почиње производња електромобила у РС

Јелена Бјелица
Почиње производња електромобила у РС

Бањалука - У Српској ће се од идуће године производити електромобили, јер је привредно друштво "Никола Тесла" потписало уговор са њемачким произвођачима ових возила.

Рекао је ово јуче на конференцији за новинаре у Бањалуци вршилац дужности директора Привредног друштва "Никола Тесла" Драган Вучетић.

- Пошто се тај аутомобил састоји од 2.000 различитих компонената, на нашој интернет страници ће бити објављен конкурс за избор стратешких партнера за производњу појединих компонената и монтажу овог електромобила. Ово је нулта серија гдје ћемо производити 300 аутомобила и ако испунимо рокове, аутоматски ћемо добити серијску производњу тог аутомобила - истакао је Вучетић.

Према његовим ријечима, купци ових аутомобила биће њемачке поште.

- Ако буде владало интересовање и на тржиштима бивше Југославије, онда можемо тај аутомобил продавати под сопственим брендом - истакао је Вучетић и додао да ће производња електромобила свакако допринијети отварању нових радних мјеста.

Истакао је да је у сарадњи са једним проналазачем направљен пуњач за електромобиле који је уникатан на свијету и може напунити електромобил за пола часа.

- Цијена ових електромобила ће се кретати од 5.000 КМ до 10.000 КМ и сваки купац ће на уштеди горива отплатити ову цијену - нагласио је Вучетић.

Министар индустрије, енергетике и рударства РС Жељко Ковачевић је истакао да у Српској сигурно има фирми које су стручно и кадровски оспособљене за производњу оваквог типа аутомобила.

Влада РС је у октобру основала Привредно друштво "Никола Тесла" које ће се бавити производњом, примијењеним истраживањем и експерименталним развојем.

- Циљ је повећање обима производње у Српској и јачање извоза кроз конкретно уговарање послова са страним купцима - казао је Ковачевић.

Текстилна индустрија

Вучетић је истакао да постоји велика потреба њемачке текстилне индустрије за новим производним капацитетима.

- Ушли смо у преговоре за запошљавање наших 2.000 радника у њиховој текстилној индустрији, односно у фирмама које би биле отворене у Српској. Шанса је јединствена и треба све предузети да би ова инвестиција дошла у РС. Како бисмо направили пресјек радне снаге, сви заинтересовани радници из текстилне индустрије и сви који желе да раде треба да се јаве контакт особама у својим општинама - рекао је Вучетић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана