Почиње изградња електране Бочац 2

Анита Јанковић
Почиње изградња електране Бочац 2

Бањалука - Нову хидроелектрану на Врбасу градиће лакташка компанија "Интеграл инжењеринг" чије су машине већ стигле на градилиште и започеле припремне радове.

Монтирање турбина и остале опреме раније је повјерено њемачкој фирми "Андриц". Ове двије фирме изабране су за извођаче радова на тендеру који је расписало предузеће "Хидроелектране на Врбасу" за изградњу мини-хидроелектарне "Бочац 2".

Уговор о извођењу грађевинских радова вриједан 16,53 милиона марака потписали су директори "Хидроелектрана на Врбасу" Недељко Кесић и "Интеграл инжењеринга" Слободан Станковић. Потписивању уговора присуствовала је и начелник Мркоњић Града Дивна Аничић с обзиром на то да ће електрана бити грађена на територији те општине. Кесић је рекао да иницијатива за изградњу електране "Бочац 2" датира још од 2006. године.

- Услови и спорови који су настали у том периоду били су веома тешки. Међутим, уз помоћ локалне власти и разумијевања са републичког нивоа успјешно су савладане све препреке - рекао је Кесић.

Вриједност инвестиције је око 40 милиона марака, а предузеће "Хидроелектране на Врбасу" финансираће је из властитих средстава. Инсталисана снага електране "Бочац 2" износи 8,76 мегавата са очекиваном годишњом производњом од 41,6 гигават-часова. Овај електроенергетски објекат биће саграђен на компензационом језеру хидроцентрале "Бочац" гдје је изграђена брана.

Станковић каже да је већ почела припрема терена и да ће за десетак дана радови почети у пуном капацитету.

- Наше прве машине су на радилишту од понедјељка. Морамо извршити обимне припреме јер је објекат на врло незгодном мјесту. На том потезу је магистрални пут Јајце-Бањалука и ријека Врбас па је терен за извођење радова врло узак. Припреме су посебно важне због безбједности саобраћаја - каже Станковић.

Рок за завршетак грађевинских радова је двије године.

- На изградњи ће бити ангажовано 50 радника углавном са подручја Мркоњић Града. Не би требало да буде проблема са роковима ако не буде великих кишних периода чиме би на компензационом језеру била акумулирана већа количина воде због чега бисмо били присиљени да обуставимо радове - појашњава Станковић.

"Хидроелектране на Врбасу" потписале су у мају прошле године са Владом РС уговор о концесији за електрану "Бочац 2" након чега су интензивиране активности у реализацији овог пројекта. Изградња електране "Бочац 2" представља развојни пројекат који има вишеструк значај за привреду Мркоњић Града, али и за укупан систем "Електропривреде РС". У западном дијелу РС троши се око 50 одсто, а производи свега пет одсто струје у систему "Електропривреде РС". Изградњом хидроелектране "Бочац 2" биће створени услови за стабилније напајање струјом западног дијела Српске.

Хидроелектрана "Бочац"

Хидроелектрана "Бочац" у чијем комплексу ће бити изграђена електрана "Бочац 2" има инсталисану снагу од 110 мегавата и пројектовану годишњу производњу од 307,5 гигават-часова. Хидроелектрана "Бочац" пуштена је у рад 5. децембра 1981. године. Недељко Кесић је најавио да 2017. године планирају да крену у пројекат изградње Хидроелектране "Крупа".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана