Почиње исплата дуговања у Сави

Тања Милаковић
Почиње исплата дуговања у Сави

БAЊA ЛУКA - Купац бијељинског предузећа "Сава" сутра ће радницима ове фабрике и пољопривредним произвођачима исплатити дуговања, као и све обавезе које су предвиђене Уговором о стечају.

Најављено је ово јуче у Бањој Луци послије потписивања Уговора о продаји бијељинске фабрике, који је са купцем Милорадом Крстићем потписао стечајни управник "Саве" Небојша Матић.

Крстић је истакао да је пред њим велики почетак, а циљ је да се од "Саве" направи велика фабрика која ће добро пословати.

- Пројекат за ревитализацију фабрике је већ направљен и од 18. јануара идуће године почиње санација, односно рушење свега што не ваља и изградња онога што је неопходно за поновни рад "Саве". У фази ревитализације радиће од 30 до 50 радника, а послије тога планирамо да стално запослимо 50 радника и одређени број сезонаца - казао је Крстић.

Он је истакао да очекује да ће се до средине 2010. године створити услови да "Сава" из Бијељине постане функционална фирма. Крстић је захвалио Влади РС и стечајном управнику на досадашњој сарадњи и подршци и додао да је свјестан да је оно што је пред овом фирмом много важније од досадашњих дешавања.

Предсједник Владе РС Милорад Додик рекао је да је продајом прехрамбене индустрије "Сава" из Бијељине рјешавају проблеми посрнулих фирми у Српској.

- Велико чекање се на крају исплатило, јер смо добили квалитетног и способног партнера, који ће уложити новац у ревитализацију и оспособљавање основне функције ове фабрике, односно прераде пољопривредних производа, чиме ће се обезбиједити квалитетна пољопривредна производња у Српској - рекао је Додик.

Он је истакао да ће Влада РС подржати "Саву" кроз подстицаје за извоз, а нису искључена ни кредитна средства која би се обезбиједила за проширење пословања и унапређења рада.

- Увјерен сам да је ово нови, снажан и квалитетан почетак за ово предузеће, јер сада сигурно можемо рећи да су варијанте да се "Сава" укине и да се на њеној локацији изгради стамбено насеље, прошлост - нагласио је Додик.

Стечајни управник у "Сави" рекао је да је Крстић у посјед фабрике ушао јуче и да реализација потписаног уговора почиње одмах.

Капитал у стечају предузећа продат је за два милиона марака, а купац се обавезао да исплати 1,1 милиона марака обавеза према радницима, те 75.000 марака дуговања према добављачима, односно пољопривредним произвођачима.

Радивоје Братић

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде РС Радивоје Братић рекао је да је дугорочна агонија "Саве", коју су од самог почетка пратили ресорно министарство и Влада РС, коначно успјешно ријешена.

- Повратак "Саве" је веома значајан, а понајвише за раднике и пољопривредне произвођаче у Семберији. Сарадњу са власником ћемо наставити, а прије свега подршком из подстицајних средстава Владе РС - казао је Братић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана