Почиње градња ХЕ Улог

Г.С.
Почиње градња ХЕ Улог

Калиновик - Министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију РС Сребренка Голић уручила је данас у Калиновику предузећу "ЕФТ" одобрење за грађење хидроелектране "Улог", пројекта вриједног више од 120 милиона КМ.

- Овај пројекат предвиђа изградњу проточне хидроелектране, производне снаге 35 мегавата, с просјечном годишњом производњом електричне енергије од 85.000 мегават-часова - рекла је Голићева, пренијеле су агенције.

Истичући да је компанија "ЕФТ" изузетан инвеститор и поуздан пословни партнер, Голићева је напоменула да су све досадашње послове који се односе на истражне радове, израду техничке документације, електроенергетске радове, као и изградњу приступних локалних путева углавном извела домаћа предузећа и домаће консултантске куће.
- И кинеска компанија "Синохидро" ангажоваће за грађевинске радове на овом пројекту локалну грађевинску оперативу, а током изградње хидроелектране "Улог" у сљедеће четири године биће упослени сви радно способни незапослени становници Калиновика, укључујући и велики број жена - истакла је Голићева.

Предсједник Управног одбора "ЕФТ групе" Вук Хамовић изјавио је да ће изградња ХЕ "Улог" значајно утицати на развој ове локалне заједнице, а допринијеће и електроенергетској стабилности Српске.

- И Калиновик и Српска имаће вишеструке користи од изградње ХЕ "Улог". Прво ће бити запослено око 350 радника на изградњи бране, а потом ће на њеном одржавању и редовном раду бити ангажовано 20 стручних и оспособљених лица - рекао је Хамовић. Он је навео да ће радови убрзо почети, а да се завршетак изградње ХЕ "Улог" очекује крајем 2016. или почетком 2017. године.
"ЕФТ" је до сада у овај пројекат уложио више од 17 милиона КМ.
Начелник општине Калиновик Милева Комленовић истакла је да је ово најважнији пројекат у посљедње вријеме у овој општини, који, како је рекла, враћа живот у ову локалну заједницу.

Изградња главних објеката хидроелектране "Улог" повјерена је кинеској компанији "Синохидро", једној од највећих свјетских инфраструктурних компанија.

Ископи

Шеф пројекта ХЕ "Улог" Светомир Прокић најавио је да ће веома брзо кренути први ископи на брани.
Према његовим ријечима, прво ће се приступити изградњи тунела и прилазних путева, а послије тога и акумулације језера, за шта је потребно ријешити мањи број имовинско-правних питања.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана