Почиње градња ХЕ Бочац 2

Слободан Дакић
Почиње градња ХЕ Бочац 2

Мркоњић Град - Градња хидроелектране "Бочац 2" на ријеци Врбас требало би да почне у другој половини ове године, а радове вриједне око 40 милиона марака "Хидроелектране на Врбасу" финансираће из властитих извора.

Ово је истакао директор предузећа "Хидроелектране на Врбасу" Недељко Кесић и додао да ће овај електроенергетски објекат бити изграђен на компензационом језеру хидроцентрале "Бочац", гдје је изграђена брана.

- Имаће инсталисану снагу од десет мегавата и по том основу имаће статус мини-хидроцентрале - истакао је Кесић и додао да је на посљедњој сједници Скупштине акционара донесена одлука да се у овој години уђе у реализацију изградње ХЕ "Бочац 2".

- У току је израда главног пројекта и бирање хидромашинске и електромашинске опреме. Потом ће услиједити расписивање тендера за извођење грађевинских радова на нашем компензационом базену, односно малом језеру. Ако се све буде одвијало предвиђеном динамиком, ХЕ "Бочац 2" треба да почне да ради до краја 2016. године - рекао је Кесић.

Према његовим ријечима, изградња ХЕ "Бочац 2" имаће вишеструк значај за привреду општине Мркоњић Град, али и за укупан систем "Електропривреде РС".

- У западном дијелу Српске троши се око 50 одсто, а производи свега пет одсто струје у систему "Електропривреде РС". Изградњом ХЕ "Бочац 2" биће створени услови за стабилније напајање струјом западног дијела Српске - истакао је Кесић и додао да је студијом о изградњи предвиђено отварање 16 нових радних мјеста.

Представници општине Мркоњић Град поздрављају одлуку "Електропривреде РС" да почне градња ХЕ "Бочац 2".

- У Стратешком плану развоја општине до 2024. године планирали смо изградњу ХЕ "Бочац 2", али и још неких хидроенергетских капацитета за производњу електричне енергије - рекла је начелник општине Дивна Аничић.

Пословање

"Хидроелектране на Врбасу" прошлу пословну годину завршиле су успјешно, остваривши добит од три милиона марака.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана