Почиње достава пореских рачуна

Aгенције
Почиње достава пореских рачуна

Бањалука - Пореска управа Републике Српске почеће ове седмице да доставља пореске рачуна обвезницима пореза на непокретности, иако са "Поштама Српске" није постигнут договор о висини накнаде за достављање ових рачуна.

Рачуне ће достављати курирска служба Пореске управе, саопштено је из ове управе.

Према посљедњој понуди пошта наведена услуга би Пореску управу коштала 960.000 КМ, што су средства која Управа нема на располагању, док ће достава пореских рачуна властитом курирском службом коштати максимално 250.000 КМ.

Пореска управа истиче да због тих околности достава пореских рачуна није могла бити извршена у предвиђеним роковима, напомињући да има овлашћења за коришћење властитих достављача.

Према ранијим најавама из Пореске управе, достава рачуна требало је да почне 1. марта.

Законом о порезу на непокретности дефинисана је пореска стопа од 0,05 до 0,5 одсто и дато је право локалним самоуправама да унутар тог интервала дефинишу стопу опорезивања.

Укупна процијењена вриједност свих непокретности у Републици Српској је 47,4 милијарди КМ, а укупно умањење пореске основице износи 8,4 милијарде КМ.

Овим видом пореза опоразује се вишак стамбеног простора, при чему је ослобађање за носиоца станарског права 50 метара квадратних и за сваког члана домаћинства по 10 метара квадратних стамбеног простора

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана