Почетна цијена за Саву 13 милиона марака

Милка Милуновић
Почетна цијена за Саву 13 милиона марака

БИЈЕЉИНA - Некретнине у прехрамбеној индустрији "Сава" из Бијељине биће понуђене по почетној цијени од 13 милиона марака, закључено је на сједници Скупштине повјерилаца која је одржана јуче у Основном суду у Бијељини.

Стечајни управник у "Сави" Небојша Матић изјавио је за "Глас Српске" да је се у даљем вођењу стечаја, који је покренут прошле године, примјењује нека од класичних метода продаје и да ће некретнине ове фабрике први пут бити понуђене на лицитацији која је заказана 3. јула у Основном суду у Бијељини.

- Препорука је да се иде са методом вођења класичног стечаја, будући да није прихваћен план реорганизације предузећа који сам раније предложио и којим је било предвиђено  да се "Сава" организује као агрокомбинат - рекао је Матић.

Он је додао да је начелник општине Бијељина доставио писмо намјере да ће пружити помоћ "Сави" да што прије покрене производњу и да ово предузеће, што је могуће прије, изађе из дугогодишње финансијске кризе.

- Тражимо да се готово послије годину и по агоније ријеши питање бијељинске "Саве". Захтијевамо припрему техничко-технолошких постројења за прераду воћа и поврћа. Тражимо да се што прије пронађе стратешки партнер у стечају и да се обезбиједи неповратни новац од 820.000 марака за исплату потраживања према 200 радника "Саве"- рекао је члан Одбора повјерилаца у "Сави" Драго Петрић.

Он каже да су радници затражили и исплату свих обавеза према пољопривредним произвођачима, тако "Сава" може обезбиједити  новац из средстава Aграрног фонда бијељинске општине и из кредита Инвестиционо-развојне банке. Радници "Саве" очекују да се купац обавеже да неће мијењати програм рада предузећа и отпуштати раднике. 

Дугови

Небојша Матић је навео да укупни дугови у "Сави" према радницима и осталим повјериоцима износе 13 милиона марака. - Aко на првој лицитацији не буде било заинтересованих купаца, Скупштина повјерилаца одлучиће о новим условима продаје - рекао је Матић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана