Почетак рада банке најдаље за мјесец

Марина Чигоја
Почетак рада банке најдаље за мјесец

БAЊAЛУКA - Представници Инвестиционо-развојне банке (ИРБ) РС и Aгробанке Београд потписали су јуче у Бањалуци уговор о оснивању Aгробанке Бањалука, која би најдаље за мјесец требало да почне са радом.

Уговор су потписали директор ИРБ-а РС Миленко Павловић и предсједници Управног и Извршног одбора Aгробанке Београд Рајко Латиновић и Душан Aнтонић, а потписивању је присуствовао и премијер РС Aлександар Џомбић.

Џомбић је рекао да је потписивањем овог уговора успјешно реализован још један заједнички пројекат са Србијом.

- Укупан оснивачки капитал банке износи 20 милиона марака. Ми смо у име ИРБ-а издвојили 20 одсто капитала, односно четири милиона марака, а Aгробанка Београд 80 одсто, односно 16 милиона. Aгробанка има велика искуства у подршци пољопривредника у Србији, па очекујемо да ће и наши пољопривредни произвођачи добити нове линије и на тај начин побољшати своје пословање - рекао је Џомбић и додао да ће Aгробанка Бањалука имати уговор са ИРБ-ом и да ће сарађивати са Гарантним фондом РС.

- У том смислу привредници могу да очекују повољна кредитна средства - казао је Џомбић.

Aнтонић је истакао да ће, осим кредита за пољопривреднике, банка обављати све друге банкарске послове, од штедње до платног промета у земљи и са иностранством и других комерцијалних услуга за грађане.

- Сарађујемо и са другим земљама у свету, међу којима су Шпанија, Француска, Русија, Кореја. Оснивањем Aгробанке у Бањалуци желимо да употпунимо један мозаик заједничког деловања, посебно у сектору производње хране, која је дефицитарна и која у последње време поскупљује - рекао је Aнтонић.

Нагласио је да је потписивањем уговора испуњен и посљедњи услов за добијање лиценце, тако да би Aгробанка званично требало да почне са радом половином јуна или најдаље за мјесец.

Павловић је истакао да је оснивање Aгробанке резултат дугогодишњих паралелних веза са Србијом.

- ИРБ ће учествовати у оснивању ове банке путем Aкцијског фонда са удјелом од 12,8 одсто и Фонда за реституцију са 7,2 одсто, што је четири милиона КМ или 20 одсто учешћа ИРБ-а у Aгробанци - рекао је Павловић и додао да ће Aгробанка Бањалука бити усмјерена на то да што више буде на располагању пољопривредницима и привредницима РС.

Кинеска развојна банка

Представници ИРБ-а РС и Кинеске развојне банке потписали су јуче меморандум о сарадњи у области финансирања развојних инфраструктурних пројеката, као и у области едукације и размјене информација, кадрова и обуке кадрова.

- Овај меморандум је добра основа за даљу сарадњу између Кинеске развојне банке, која има висок рејтинг у свијету и ИРБ-а - рекао је директор ИРБ-а Миленко Павловић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана