Почетак изградње ТЕ “Угљевик три” до краја првог квартала 2013. године

Агенције
Почетак изградње ТЕ “Угљевик три” до краја првог квартала 2013. године

Угљевик - Директор компаније “Комсар енерџи” за Републику Српску Синиша Мајсторовић очекује да ће ова компанија у наредних неколико мјесеци испунити све законске обавезе и до краја првог квартала 2013. године почети изградњу објекта Термоелектране “Угљевик три”, преносе агенције.

- Паралелно са активностима у вези са изградњом Термоелектране “Угљевик три” који се тичу набавке опреме за овај еклектроенергетски објекат радимо и на пословима неопходним за отварање рудника - рекао је Мајсторовић данас у Угљевику након презентације урађеног на изградњи ове термоелектране.

Он је истакао да је компанија “Комсар енерџи” у протеклих годину дана била потпуно транспарентна, те да је сарадња са локалном заједницом на задовољавајућем нивоу.

- Очекујемо да локална заједница и даље буде наш партнер јер вјерујемо да ће имати огромну корист од овог пројекта, као и Република Српска - додао је Мајсторовић, напомињући да је “Комсар енерџи” Републике Српске у потпуности отворен за сваку сарадњу са локалном заједницом.

Према његовим ријечима, ово је један од највећих пројеката не само за Републику Српску, него и за цијело подручје бивше Југославије.

- Када стартујемо са овим пројектом, локалне заједнице Угљевик и Лопаре имаће сваке године концесионе накнаде. Биће запослен велики број људи, сливаће се средства у буџет по основу доприноса, а то ће немјерљиво утицати на развој општина и цијеле Републике Српске - рекао је Мајсторовић.

Амбасадор Руске Федерације Александар Боцан-Харченко истакао је да је сваки руски пројекат, укључујучи и Термоелектрану “Угљевик три”, стратегијска смјерница развоја економских односа између Русије и Републике Српске.

Руски амбасадор истакао је да је сваки пројекат Српске и Русије велики и од регионалног и европског значаја, да се тренутно нагласак ставља на енергетику и као најважнији у најближој будућности најавио пројекат прикључења Републике Српске на гасовод “Јужни ток”.

- Ако успијемо у томе, а сигуран сам да хоћемо, учинићемо велики корак у економским односима Српске и Русије, а и цијеле регије - рекао је Боцан-Харченко.

Он је навео да се у Термоелектрану “Угљевик три” улаже приватни капитал, додајући да је и приватни капитал пронашао сигурност за улагање у Републици Српској.

Шеф Представништва Републике Српске у Москви Душко Перовић истакао је да нема стабилне политике без стабилне економије, те да се руске инвестиције у Републици Српској процјењују на двије до три милијарде евра.

- То су велики инфраструктурни и геополитички пројекти. Само на гасоводу имаће посла хиљаде људи и на стотине домаћих комапнија - рекао је Перовић.

Према његовим ријечима, оправданост и корист од свих пројеката већ су јасни и утицаће, прије свега, на равномјеран привредни развој Републике Српске.

“Комсар енерџи” у Српској дио је групације чији је власник Рус Рашид Сердаров. Термоелектрана “Угљевик три” биће јачине 600 мегавата, а вриједност укупне инвестиције је 700 милиона евра. Очекује се да ће овај пројекат значајно упослити нове компаније, а у новој термоелектрани биће запослено око 800 радника.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана