Почео извоз “Фијата 500Л”

Агенције
Почео извоз “Фијата 500Л”

Београд - Извоз новог аутомобила “Фијат 500Л”, који се производи у Крагујевцу, почео је данас извозом 206 аутомобила који ће бити транспортовани преко Црне Горе до Италије, преносе агенције.

Аутомобили се до Црне Горе превозе возом у 16 вагона, одакле ће бродом бити пребачени за Италију, а очекује се да ће до краја семице из крагујевачке фабрике бити извезено још 206 аутомобила, преноси Радио-телевизија Србије.

- Сваке недјеље из Крагујевца ће до Луке Бар ићи по два воза. Осим жељезничког транспорта, возила ће до купаца бити превожена и друмским саобраћајем. Број возила ће се повећавати у складу са потребама тржишта - изјавио је директор производње “Фијат аутомобила Србија” Нунцио Ди Бартоло.

Уговор о превозу аутомобила за “Жељезнице Србије” је један од највећих послова у посљедњој деценији.

- Железнице Србије већ сарађују са ФАС-ом, тако што транспортују делове за нови модел аутомобила. Из Крагујевца је данас кренуо први воз са готовим аутомобилима. Из Крагујевца ће пут Бара ићи 12 возова седмично, када се у Фабрици буде производило 200.000 аутомибила годишње и у плану је модернизација и електрификација пруге од Лапова до Краљева - рекао је директор Дирекције за инфраструктуру овог предузећа Милан Максимовић.

Аутомобил ће се продавати на више од 100 тражишта широм свијета, укључујући и САД.

На тржишту Србије, “Фијат 500Л” ће се продавати по цијени од 13.500 евра, док ће потенцијалним купцима у Европи бити понуђена верзија са додатном опремом по цијени од 16.000 евра.

До краја године биће транспортовано жељезницом 26.000 аутомобила, а за 2013. годину је планиран превоз 160.000 аутомобила.

Серијска производња новог Фијатовог модела “500Л” у Крагујевцу почела је 4. јула.

Производња новог модела “500Л” у погонима у Крагујевцу резултат је уговора о заједничком улагању италијанског “Фијата” и Владе Србије у крагујевачку фабрику “Застава аутомобили”, потписаног у јесен 2008. године.

Тим стратешким уговором, италијански “Фијат” је власник 67 процената фабрике аутомобила у Крагујевцу, а држава Србија преосталих 33 одсто.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана